"Isten tűzoltója", Szent Flórián előtt tisztelegtek a pécsi lánglovagok

2016. május 04. szerda 12:14

Szent Flóriánra, a tűzoltók és a tüzes mesterségek védőszentjére emlékezett a tűzoltók napján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya Pécsen, a Flórián téren, valamint a laktanya előtti szobornál. 

A Flórián téren dr. Sárkány Sándor tű. alezredes, hivatalvezető mondott ünnepi beszédet. „Szent Flórián a szakma számára olyan értékeket jelent, amelyek a tüzes munka lényegi elemeit fejezik ki: az állhatatosságot, a becsületet, tisztességet, bajtársiasságot, az embertársak megsegítését. Flórián Diocletianus egyszerű katonája volt, de jelkép lett, a tűz ellen küzdő ember jelképe, szentté avatták emberségessége, hősies bátorsága miatt. Olyan értékeket, erényeket mutatott meg élete során, amelyet a tüzes mesterségek képviselői ma is követnek. Munkájukat a hit, a kitartás, az elkötelezettség, és a türelem jellemzi akár a lángok barátságtalan arcával találkoznak, akár megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek.

Ma, Szent Flórián ünnepéhez kapcsolódva azokat köszöntjük, és azok előtt tisztelgünk, akik hivatásuknak választották embertársaik, a közösség szolgálatát a tűz elleni védekezésben, akik elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, természeti erőkkel akár hivatásosként, akár önkéntesen. A mai napon megemlékezünk azokról is, akik már nem lehetnek közöttünk, és köszönetet mondunk az tűzoltókért aggódó családtagoknak is, akik ehhez a felelősségteljes munkához a nyugodt hátteret biztosítják - zárta köszöntőjét a hivatalvezető."

Ezt követően Battonyai János, a Pécs Jézus Szíve Plébánia káplánja emlékezett meg Szent Flóriánról. Felidézte életét, emlékezetes csodáit, amelyek miatt a tüzes mesterségek védőszentje lett, és kihangsúlyozta mindazon értékeket, amelyek a tűzoltók számára ma is követendőek. A káplán megemlékezését tűzoltó imával zárta, majd megáldotta a kéményseprőket, a tűzoltókat, valamint a tűzoltó gépjárműveket.

Forrás: Katasztrófavédelem