Ismét téliesre fordult az időjárás, akár öt centiméter friss hó is hullhat Baranyában

2017. február 07. kedd 12:23

Ismét téliesre fordult az időjárás, akár öt centiméter friss hó is hullhat Baranyában

Kedd reggel óta havazik Pécsett, egyelőre nincsenek komoly fennakadások a közlekedésben és az energiaellátásban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint, tizenkét óra alatt öt centimétert meghaladó friss hó hullhat Baranya megyében. 

A meteorológiai szolgálat mai napra kiadott előrejelzése szerint, borult lesz az ég, csupán délután szakadozik fel északnyugaton a felhőzet, és sokfelé várható csapadék. Főként eső, de napközben nem csak a Dunántúlon, hanem a Dunától keletre is egyre több helyen havas esőbe, északkeleten és estétől keleten havazásba megy át a csapadék. Megmaradó friss hó főként a Mecsekben és az Északi-középhegységben valószínű, de sík területen a Dunántúl déli felén és késő estétől a keleti határ közelében is várható. Az északi szél többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 0 és +3 fok között valószínű. Késő este +1, -4 fok valószínű.

A megyében zavartalan a közlekedés, nincs rendkívüli helyzet. Baleset miatt jelenleg félpályás útlezárás van érvényben Mohácson a Budapesti úton. A vonatközlekedésben nincs késés. Pécsett, a helyi járatú autóbuszok menetrend szerint járnak, Újhegy és a Hősök tere környéke nehezebben járható. A 4-es jelzésű, Árpádtetőig meghirdetett járatok jelenleg Hősök teréig közlekednek és onnan indulnak vissza Uránváros felé az onnan érvényes menetrendi idő szerint. A 3535Y jelzésű járatok Misinatető megállóhelyet nem érintik, Dömörkapunál fordulnak.

A távolsági és helyközi autóbuszok is üzemszerűen közlekednek, Mohács és Mecseknádasd irányában előfordulhatnak késések, mert ezeken a területeken intenzívebb a havazás. Az energiaszolgáltatás minden településen zavartalan. A közútkezelő tizenhét géppel, összesen harminchat fővel végzi az utak síkosság mentesítését. A Biokom Zrt. Árpádtető térségében dolgozik az utakon.

Eddig egy közúti balesetnél volt szükség a tűzoltók munkájára. Lesodródott az úttestről és falnak csapódott egy személyautó kedd délelőtt Mohácson, a Budapesti úton. A balesethez a város hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Az egységek kiérkezéséig egy fiatal nőt a mentőszolgálat munkatársai már kiemeltek a járműből. A vele utazó férfi beszorult a roncsok közé. Őt, stabilizálást követően, a tűzoltók szabadították ki. Az ütközés olyan nagy erejű volt, hogy az első futómű a motorral együtt kiszakadt a helyéről, és a szemközti árokba csapódott. Az ütközés során egy gázelosztónak, egy hirdetőtáblának és egy kerítésnek is neki csapódott. Emiatt a gázszolgáltató szakembereit a helyszínre kérték. A tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak, a veszélyesen megdőlt hirdetőtábla eltávolításán dolgoznak. Mindkét utas súlyos sérüléseket szenvedett, a nőt a mohácsi, a férfit a pécsi kórházba szállították.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem - Fotó: Dittrich Éva