Ismét feloszlatnák a közgyűlést

2008. március 06. csütörtök 15:23

Ismét feloszlatnák a közgyűlést
A városi cégek törzsházkonszernbe való lépésével kapcsolatos döntés játssza a főszerepet a pécsi közgyűlés mai rendes ülésén, amelynek szünetében az ellenzék bejelentette: március végén ismét kezdeményezik a testület önfeloszlatását. A közgyűlés szerintük illegitim, mert a választásokon rosszul osztották ki a mandátumokat.

Az eseményen több szocialista képviselő - köztük Tóth Bertalan alpolgármester is - "Keszthelyi János" feliratú kitűzővel jelent meg - utalva arra a hírre, miszerint Hoppál Péter fideszes képviselő két éve a mohácsi Keszthelyi János nevében szavazott a párt elnökválasztásán. A Fidesz-KDNP tagja nem jelent meg az ülés kezdetén, úgy tudjuk Orbán Viktor programján vesz részt.

Tasnádi Péter polgármester a rövid közjáték után beszámolt New York-i útjáról is. Ott tárgyalt ugyanis az értékes Zsolnay-gyűjteménnyel rendelkező Gyugyi Lászlóval. Az ő kollekcióját a tervek szerint 2010-ben a Zsolnay Kulturális Negyedben helyezik el. Szólt arról is, hogy az ENSZ-palotában pécsi művészek mutatkozhatnak be a jövőben.

Ezt követően a testület elfogadta a Pécsi Rendőrkapitányság tavalyi jelentését. A képviselők nagy része elégedett a rendőrség munkájával, de egyben felhívták arra is a figyelmet, van még mit fejleszteni: nagyobb közterületi megjelenést, s a keleti városrészben egy új őrs létrehozását szorgalmazták. A közgyűlés egyben elbúcsúztatta Cserép Attila kapitányt, aki április végén nyugdíjba vonul.

Hevenyészett pénzosztozkodás?

Az ülésen döntöttek arról is, hogy az öt és félmilliárd forintra rúgó EKF maradványösszeget egyéb projektek (a színház korszerűsítése, közterek-program kibővítése, török emlékek felújítása) számára különítik el. Az ellenzék szerint a döntést nem előzte meg párbeszéd, s csak ötletelés utáni hevenyészett pénzosztozkodás folyik.

Az ülés kezdetén az ellenzék kifejtette félelmét, miszerint a törzsházkonszernnel kapcsolatos döntés meghozatala előtt nem folytattak vizsgálatokat, hatástanulmányokat, így a testület még nincs döntésképes helyzetben. Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője az ezzel kapcsolatos előterjesztés napirendről történő levételét kérte, ám a többség ezt elutasította.

Az önkormányzat üzleti érdekeit figyelembe véve Tasnádi Péter polgármester ezt követően a koncertterem megépítéséhez szükséges telekvásárlással kapcsolatos előterjesztést zárt ülésen való tárgyalását kérte.

A délután folyamán a képviselők a városi holding megalakításáról döntenek.

Ezzel kapcsolatban a szünetben tartott sajtótájékoztón Tóth Bertalan alpolgármester elmondta: három ütemben valósulhat meg az összevonás, s a mai közgyűlési döntés jelenti az első lépést. Ennek keretében a törzsházkonszern irányítása alá kerül a jövőben a pécsi állatkert, a Pécs TV, a filmünnep kht., a Pécsi Fürdő, a Harmadik Színház, a Pécsi Hírek kiadója, a Pécsi Közlekedési Zrt., a Pécsi Temetkezési Kft., a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., a reptérfejlesztési és az azt működtető társaság, az ipari park, és a Munka Pécs-Baranyáért Kht.

Mint megtudtuk, a PÉTÁV Kft. egyelőre nem tehető a holding részévé, mert a társasági-, és a Pannon Hőerőmű Zrt. és az önkormányzat által kötött szindikátusi szerződés ezt nem teszi lehetővé. A Biokom Kft.-ben számtalan önkormányzatnak is tulajdonrésze van, így emiatt nem vonható be a törzsházba. A Pécsi Vízmű Zrt.-nél pedig az helyzet, hogy a részvények átruházásához az igazgatóság hozzájárulása szükséges, és ez még nem történt meg. A fenti cégekkel ezért vagyonkezelői megállapodásokat kell kötni a jövőben. A fennmaradó egyéb városi cégeknél a további ütemek alatt határoznak arról, bevonhatóak-e a rendszerbe.

Az ellenzék szerint elhamarkodott és meggondolatlan döntést hoz a városvezető koalíció, mivel eddig csak komolytalan, gazdaságilag kiforratlan tárgyalások történtek csak az ügyben. Kővári János az ÖPE frakcióvezetője szerint az ellenzék is csak egy tájékoztatón vehetett részt, ahol ráadásul az összevonással kapcsolatban felmerülő kérdéseikre sem kaptak választ.

A közgyűlésen szó esett a bevárosi iskola sorsáról is: a polgármester az elmúlt napokban levélben értesítette a Mayer Mihály megyéspüspököt arról, hogy nem kívánnak élni a felkínált ingatlancserével, s a belvárosi épületét semmilyen körülmények között nem adják át az egyháznak.

Mivel a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása szerint a legutóbbi önkormányzati választásokon rosszul osztották ki a mandátumokat, az ellenzék a következő rendes közgyűlésen, március végén kezdeményezni fogja a testület önfeloszlatását, s új választások kiírását. Páva Zsolt a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint csak így tisztázódhat az ügy.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva