Irán hatodik legnagyobb városával működik együtt Pécs

2015. november 25. szerda 12:03

Irán hatodik legnagyobb városával működik együtt Pécs

Shiraz, Irán hatodik legnagyobb városa a kulturális, történeti és regionális vonatkozású hasonlóságokra építkezve működik együtt Péccsel a jővőben - derül ki abból a szándéknyilatkozatból, amelyet Páva Zsolt, Pécs és Alireza Pakfetrat, Shiraz polgármestere írt alá kedden kora este a Vasváry Házban. 

A két városvezető azt követően látta el kézjegyével a dokumentumot, hogy Mohammad Reza Morshedzadeh iráni nagykövettel képzőművészeti kiállítást nyitottak meg. A szándéknyilatkozat értelmében Shiraz és Pécs önkormányzatai elhatározták, hogy a jövőben azon dolgoznak, hogy erősödjön a magyar és az iráni emberek közötti megértés és barátság, együttműködések alakuljanak ki az egyenrangúság és a kölcsönös előnyök elvei alapján a gazdaság, a tudomány, az infrastruktúra, befektetés-ösztönzés, a kereskedelem, az oktatás, a művészet, a kultúra, a sport, az egészségügy és a turizmus területein.

A tudományos együttműködések alapja a két város egyetemei közötti kapcsolat különös tekintettel a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem területeire, valamint az egyetemi oktatói és diákcsere programokra.

Az együttműködések alapvető célja, hogy azok mindkét fél számára a kölcsönös előrehaladást és fejlődést eredményezzék. A két város vezetői és az illetékes területek képviselői rendszeres kapcsolatban állnak majd egymással ezután.

Pécs és Shiraz kapcsolatának erősítése hátterében egyrészt az áll, hogy a „keleti nyitás" politikájának jegyében az egyre szorosabbá váló Irán - Magyarország kapcsolat a jövőben mintegy hidat képezhet a Közel-Kelet és Közép-Európa között. Fellendülhetnek a perzsa piacok, amit a magyar vállalkozások is sikerrel használhatnak ki.

A másfél millió lakosú Shiraz Irán hatodik legnépesebb városa, az iráni Fársz tartomány székhelye, a perzsa kultúra központja, regionális centrum, mely az ország délnyugati részében, Teherántól ezer kilométerre helyezkedik el. Az ősi település története során többször is volt főváros. Shirázt az irániak a XIV. századi költő-legenda, Háfezre való hivatkozással a perzsa költészet, továbbá a citrusfa ligetek, a rózsák, a fesztiválok városának tartják. Gazdasága elsődlegesen a tartomány mezőgazdasági termékeire épül.

Szőlő- és borkultúrája 1800 éves: a híres shiraz szőlőfajta is a város nevéről kapta elnevezését. Shiraz az ország elektronikai iparának egyik fő központja. A városban olajfinomító is működik. Nemzetközi repülőtere az ország déli vidéki részének legnagyobb légikikötője. Egyeteme az 1946-ban alapított Pahlavi Egyetem Irán három legjobb kutatás-orientált oktatási létesítményének egyike.

Forrás: Pécs önkormányzata