Intelligens, mozgásérzékelő gyalogátkelőhelyet alakítanak ki Kertvárosban

2017. június 21. szerda 16:51

Intelligens, mozgásérzékelő gyalogátkelőhelyet alakítanak ki Kertvárosban

Pécs egyik legforgalmasabb és legnagyobb körültekintést igénylő gyalogátkelőhelye válik biztonságosabbá a héten egy XXI. századi technológiának köszönhetően Kertvárosban - jelentette be Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője és Hári József önkormányzati képviselő szerdán délután.

- Napi átlagban évszaktól függően 5-10 ezer ember használja azt a zebrát, amely Pécs egyik legforgalmasabb buszmegállójától pár lépésre található Kertvárosban, a Csontváry utca és a Nagy Imre út találkozásánál. Az átkelő mind a gyalogosoktól, mint az autósoktól komoly körültekintést igényel, ennek ellenére több baleset is volt a helyszínen már - mondta Hári József kertvárosi önkormányzati képviselő.

Hozzátette: az utóbbi években a buszmegálló áthelyezésével, figyelemfelhívó technikákkal már igyekeztek biztonságosabbá tenni a zebrát, de az esti órákban még mindig sok veszélyt hordoz magában ez a csomópont. Éppen ezért nyújthat nagy segítséget a közlekedőknek az újítás.

Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta: a legújabb forgalomtechnikai újításokat vizsgálták a probléma kapcsán. Végül egy Nyugat-Európában már bevált és bizonyított rendszert építenek ki Kertvárosban.

- A SafeCross okos zebra egy mozgásérzékelő rendszerrel észleli az átkelőhöz közeledő gyalogost, majd messziről látható fényekkel, villogással figyelmezteti az autósokat mindkét irányba az aszfaltba süllyesztett LED-ekkel - magyarázta a képviselő.

Csizi Péter hozzátette: az új rendszert még a héten élesítik, s a tapasztalatok fényében Pécs más, balesetveszélyes és forgalmas kereszteződéséhez is hasonló kiegészítő berendezéseket telepítenek a jövőben.

Forrás: Pécsi Önkormányzat - Fotó: pecsma.hu