"Ingatlanokat herdált el a vezetés"

2009. június 24. szerda 16:27

Csizi Péter, az önkormányzat Népjóléti és Sport Bizottságának fideszes elnöke mai sajtótájékoztatóján bejelentette, azonnali felülvizsgálatát kezdeményezi az összes olyan önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannak, amelyet a város az elmúlt években ingyenesen használatba adott különböző civil szervezetek számára. Az átvilágításra azért van szükség, tette hozzá, mert számos esetben feltételezhető, hogy visszaélés történt.

Az egyik ilyen eset a képviselő szerint a Komjáth Aladár utcai városi ingatlan esete, melyet egy bányászszakszervezet ingyen kapott meg a várostól húsz évre, de abban a mai napig az MSZP meszesi irodája üzemel.

A Mecseki Bányászok Szakszervezete még 2006-ban kérte a várost, hogy az hosszabbítsa meg a bérleti szerződésüket. A Szakszervezet kérelmében azt írta: „Évek óta ellátják a rehabilitált bányászok állapotrosszabbodásával kapcsolatos jogi képviseletet, segítséget nyújtanak a bányászözvegyek rendkívüli nyugdíjellátásának intézéséhez."

A szakszervezet 2003 óta bérelte az ingatlant, amelyért egy fillért sem kellett fizetniük.

A pécsi közgyűlés 2006. decemberi ülésén döntött arról, hogy a Mecseki Bányászok Szakszervezete által bérelt ingatlant, illetve a bérleti szerződést 20 évre, 2026-ig meghosszabbítja, bérleti díjat pedig továbbra sem állapított meg.

Azt, hogy az ingatlan hogyan és milyen körülmények között jutott az MSZP-hez, nem lehet tudni, erre is választ vár a bizottság, jelentette ki Csizi.

- Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az MSZP olyan ingatlanban működtet pártirodát, amelyet a pécsiek pénzéből egy civil szervezet számára, karitatív célokra adott át az önkormányzat. Amennyiben beigazolódik feltételezésünk, úgy újabb bizonyítékot szerzünk arra, ahogy a város szocialista vezetése miként juttatott közpénzeket a MSZP pártkasszájába - mondta a fideszes képviselő.

- Pécsnek és a pécsieknek nincs több elherdálni való pénze, mert milliárdok folytak ki a város kasszájából az elmúlt 11 évben. Azért van szükség az átvilágításokra is, hogy kiderüljön, kik a felelősek a korábbi hibás döntésekért. Arra törekszünk, hogy személyi felelősségre vonás történhessen minden olyan ügyben, amely során kár érte a várost. Naponta újabb és újabb csontvázak dőlnek ki a szekrényből, véget kell tehát vetnünk annak a felelőtlen pénzszórásnak és mutyizásnak, amely az elmúlt években folyt Pécsett. A bizottsági elnök hozzátette, amennyiben a vizsgálatok során felmerül a törvénytelenség vagy az hűtlen kezelés gyanúja, megteszik a szükséges jogi lépéseket is, hogy a felelősöket megbüntessék. 


FRISSÍTVE:
(19:12)

Az MSZP közleménye:

"A Fidesz mai sajtótájékoztatóján elherdált ingatlanokról beszélt.

Furcsa módon nem a Megyeri téri, a fideszes városvezetéstől Erb József fideszes képviselő által megvásárolt játszótérről, hanem egy olyan meszesi irodáról, amely a Megyeri térrel szemben nem került ki a város tulajdonából.

A Magyar Szocialista Párt Pécsi Szervezete Meszesen kampányidőszakban egy irodát tartott fenn a választókkal való közvetlen kapcsolattartás érdekében. Az MSZP-nek nem volt tudomása arról, hogy az iroda működése aggályos lenne, az iroda kialakítását és ügyeit Molnár Ferenc volt szocialista képviselő, mint a terület egykori kampányfőnöke bonyolította. Most kiderült, hogy Molnár Ferenc félrevezette az MSZP-t, hiszen az iroda működésével kapcsolatosan mindig mindent rendben lévőnek adott elő.

Szervezetünk haladéktalanul gondoskodik az iroda kiürítéséről, és támogatjuk, hogy legyenek kivizsgálva a város ingatlanügyei, köztük a Megyeri tér ügye is, hiszen sem a Fidesz, sem Erb József a mai napig nem válaszolt a feltett kérdésekre.
2009. június 24.

MSZP Pécsi Szervezete"


FRISSÍTVE:
(csütörtök, 10:55)

A Baloldali Szövetség Pécs Városáért tagja, Juhász István az MSZP kommünikéjére reagálva lapunkkal közölte: segít emlékezni a szocialistáknak, hiszen 2006-ban Hering Gyula volt a meszesi területi felelős, jelenleg pedig Síkné Hegyi Edit tölti be a posztot.

"Molnár Ferencet kizárták az irodából, három éve be sem tehette oda a lábát" - tette hozzá. Annak idején, folytatta, a társadalmi kapcsolatokért felelős bizottság elnöke Fuchs Gábor volt, Tóth Bertalan pedig alpolgármesterként jegyezte az ügyet.

Juhász elmondta azt is, hogy az ő városi MSZP-elnöksége idején még liciteljáráson meghirdetett ingatlant béreltek Meszesen - havi nettó 36 ezer forintért -, de ezt a bérleményt felmondta a későbbi pártvezetés.