Indul az EP-kampány - A jobbikos Németh Zsolt a Parlamentből Brüsszelbe készül?

2014. április 11. péntek 12:41

Indul az EP-kampány - A jobbikos Németh Zsolt a Parlamentből Brüsszelbe készül?

A pártok immár az európai parlamenti választásra koncentrálnak. Az LMP nem bízta a véletlenre, a pártkongresszus már januárban összeállította listáját, amelyet Meszerics Tamás egyetemi tanár vezet, a második helyen pedig Csiba Judit található, aki a Pécsi Tudományegyetemen szerezte biológus diplomáját, s évekig dolgozott Pécsen. A többi párt Brüsszelbe kívánkozó képviselőiről egyelőre nem sokat tudni, bár Németh Zsolt, a Jobbik városi elnöke is szívesen kipróbálná magát Európa központjában.

Az európai parlamenti választás tétje, hogy kik képviseljék hazánk érdekeit Brüsszelben. Szűkebb régiónkból Bánki Erik, a Fidesz egyik erős embere volt tagja egy ideig a csúcsszervezetnek. Bánki 2012 nyarán örökölte meg a köztársasági elnökké választott Áder János európai parlamenti mandátumát, amelyet azonban nem töltött ki. A május 25-i magyarországi EP-választásra csütörtökön öltött végleges formát a Fidesz új listája, amelyen nem található baranyai kapcsolatokkal rendelkező személy. Bánki Erik ugyanis nem került fel a listára, így Magyarországon folytatja a politizálást.


Az LMP listáján ellenben található pécsi kapcsolatokkal rendelkező politikus. Csiba Judit az LMP országos választmányának tagja, éveken keresztül a Baranya megyei szervezet koordinátoraként is tevékenykedett. (Bár 2010-ben a fővárosi VII. kerületben indult az országgyűlési képviselőválasztáson.) Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő - aki a vártnál gyengébb választási eredmény miatt éppen kimaradt az újonnan alakuló parlamentből - nem szerepel a listán. Tizedikként viszont - jelképesen - rajta található a pécsi születésű Szél Bernadett, a párt társelnöke is.

A Jobbik EP-listáját még nem véglegesítették, csak annyi biztos, hogy azt Morvai Krisztina vezeti. A többi jelöltről a napokban döntenek.

A következő ciklusban már nem dolgozik a Parlamentben Németh Zsolt, a párt pécsi elnöke. A külügyi bizottság korábbi tagja információink szerint nem venné rossz néven, ha kijuthatna Brüsszelbe. A több nyelven beszélő politikus már az előző EP-választáson is szerepelt a párt listáján. 

A Szanyi Tibor nevével fémjelzett szocialista EP-listán szintén nem található pécsi és baranyai kötődéssel rendelkező politikus.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva