Ilyen nincs, és mégis van: az igazgató-főorvos fuvarozta az állomásra a pécsi betegét (is)

2015. június 30. kedd 11:35

Meghökkentő történetet osztott meg a Pécsi Újság. hu - val Donáczi György: a pécsi nyugdíjast Barcson elvégzett szemműtétje után az intézet igazgató-főorvosa saját kocsijával fuvarozta ki a vasútállomásra, hogy elérje a vonatát. Arra, hogy ki volt a segítőkész úriember, csak az utazás végén derült fény, miként arra is, hogy az igazgató nem először tett ilyet - volt olyan betege, akit harminc kilométerre lévő lakóhelyére vitt el, ingyen. 

Donáczi György hosszú várakozási idő után a barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központba kapott időpontot a szürkehályog-műtétre. Vonattal utazott Pécsről, az állomástól mintegy két kilométerre lévő rendelőbe gyalog ment. 

„Minden rendben ment, a regisztráció után vártam a soromra. Észrevettem, hogy egy idősebb férfi sétálgat az intézetben, akire úri mivoltját sugárzó egyénisége miatt felfigyeltem" - idézte fel a történteket Donáczi György. „Közöltem a felvételt intéző nagyon kedves hölggyel, hogy a műtét után nem tudom, hogy fogom elérni a 14:12-kor Pécsre induló vonatomat elérni, mivel frissen műtve ebben a nagy melegben sok lenne az állomásra való gyaloglás.

Semmi gond, uram, mondta a hölgy, ha megvan a műtét és az orvos is elengedi, akkor gondoskodunk arról, hogy önt autóval levigyék az állomásra. Előre megköszöntem a kedvességet. Minden rendben volt, sikerült a műtét, mehettem haza. Szóltam a hölgynek, hogy akkor igénybe venném a felajánlott lehetőséget az állomásra utazásra.
Természetesen, válaszolta, mindjárt szólok annak, aki elviszi.

Láttam az Intézet előtt a vöröskeresztes szolgálati autót, gondoltam azzal fogok az állomásra utazni. Aztán az az úr szólított meg, akire már odabent is felfigyeltem, azt mondta, ő fog elvinni.

Kiléptünk az intézetből, és én az ott álló szolgálati autóba akartam beszállni. A kísérőm viszont azt mondta, nem azzal megyünk, hanem a sajátjával, ami a parkolóban áll.
Gondoltam, hogy ez az úriember azért van itt, hogy "maszek" fuvarban egy kis térítés ellenében vállalja a frissem műtött betegek szállítását. Jól van, gondoltam magamban, ez így rendben is van.

Elindultunk az állomás felé. Szóba elegyedtünk, és megjegyeztem, hogy egy kis plusz jövedelem biztosan jól jön a nyugdíj mellé az alkalmi fuvarokból.
Azt mondta, hogy ő ezt teljesen ingyen vállalja a rászoruló betegeknek. Volt már arra is példa, hogy harminc kilométerre is elvitte a frissem műtött beteget, természetesen térítés nélkül.

Időközben meg is érkeztünk, bemutatkoztunk egymásnak. Megkérdeztem, hogy mivel foglalkozik. Szülész-nőgyógyász orvos vagyok, a nevem, dr. Kisimre László, az intézet igazgatója - mondta."

Donáczi György úgy fogalmazott, teljesen elképedt, s még most is alig tér napirendre a dolog fölött, ezért is osztotta meg az egyik közösségi oldalon, s lapunkkal is a nem mindennapi történetét.

M. B.