Ilyen az éjszaka a Kaptárban: a diákok közül sokan élnek az új lehetőséggel

2017. május 24. szerda 08:28

Ilyen az éjszaka a Kaptárban: a diákok közül sokan élnek az új lehetőséggel

Alig egy hete jelentette be Őri László, Pécs alpolgármestere a Tudásközpont meghosszabbított nyitva tartását, ami lehetővé teszi a diákok számára, hogy éjfélig tanulhassanak az intézményben. Megnéztük, bevált-e kezdeményezés. 

A vizsgaidőszakban szemeszterről-szemeszterre egyre többen választják Pécs legnagyobb könyvárát a tanulás helyszínéül, délelőtt és délutánonként egyaránt tele van a Kaptár. Sokszor nincsen ülőhely, szabad számítógép, sor nélküli ruhatár.

Éppen ezekre is tekintettel rukkolt elő Pécs és a PTE vezetősége a Tudásközpont nyitva tartásának éjfélig való meghosszabbításával.

De vajon hogy működik a gyakorlatban?

Éjjel tizenegy óra után a Tudásközpont biciklitárolója jóval több szabad hellyel rendelkezett, mint napközben, mégsem tengett az ürességtől. Ez már önmagában is erősen utal arra, hogy többen élnek a lehetőséggel. A ruhatárnál ugyanúgy jöttek-mentek a diákok, akárcsak a nap bármelyik részében.

Mi is leadtuk a holminkat, viszont a szabályoknak ellentmondva felvittünk egy csokit, hogy megtudjuk, ilyenkor is szigorúan veszik-e azt a tilalmat, hogy a Tudásközpont könyvtári részlegére csak és kizárólag vizet engednek felvinni a biztonsági őrök.

Az egyetlen emeletre, ahol éjjel is lehet olvasni, éppen olyan volt, mintha csak délelőtt érkeztünk volna: könyvek fölé meredt tanulók - akik java részben külföldi hallgatók - és könyvtárasok fogadtak. Persze több hely volt, mint napközben, de azért még így sem volt sok szabad szék.

Kinéztünk egy asztalt, kivettünk egy könyvet. "Na, most akkor jöhet a csokiteszt", gondoltuk, s elővettük az édességet. 

Úgy negyed óra múlva ott volt egy biztonsági őr, aki morcosan ránk szólt, hogy dobjuk ki vagy vigyük le.

Nemcsak az őrök, a könyvtárasok is maradéktanul végezték a munkájukat, bár biztosan csak kevesen rajonganak a meghosszabbított nyitva tartás iránt.

Úgy tűnik tehát, bevált a kezdeményezés, és simán elképzelhető az is, hogy sokaknak éppen ez a néhány óra kell egy sikeres vizsgához.

Vermes Nikolett - Fotó: Dittrich Éva