Illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, utakat építenek a közfoglalkoztatottak Pécsett

2017. július 10. hétfő 08:14

Illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, utakat építenek a közfoglalkoztatottak Pécsett

Csaknem hétszáz álláskeresőnek nyújtanak munkalehetőséget a tavasszal indult közfoglalkoztatási programok a városban. Dr. Őri László alpolgármester hírportálunk érdeklődésére elmondta, ők többek közt utakat újítanak meg, zöldfelületet gondoznak és a csatornahálózat karbantartásában is részt vesznek.

Szakképzett és szakképzetlen álláskeresők is munkához juthatnak a Pécsett működő közfoglalkoztatási programokban. Feladat bőven akad: a zöldfelület gondozásában, az illegális szeméthalmok eltávolításában, vagy éppen a fűszernövények termesztésében is fontos szerepet vállalnak.

Persze, a hosszabb távú cél nem is lehet más, mint az úgynevezett nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés. Ennek érdekében oktatáson vehetnek részt a közfoglalkoztatottak.

- Időszakosan képzések is indulnak, amelyek a térség hiányszakmáira, valamint a már folyamatban lévő programok tevékenységeit lefedő szakmákra fókuszál. Így volt már - többek közt - hegesztő, építő-és anyagmozgató, textiltermék-összeállító tanfolyam is - fogalmazott dr. Őri László alpolgármester.

A Pécsi Elszámolóháznál dolgozó közfoglalkoztatottak elsősorban az önkormányzati intézmények karbantartását, felújítását végzik. Többek közt ennek köszönhetően váltak szebbé az óvodák udvarai, játékai.

Hajléktalanok is munkát kapnak

Hontalan embereknek jelent segítséget a Pécsett is működő országos mintaprogram, amelynek keretében jól felszerelt varrodát működtetnek a városban. Itt készítették többek közt a pécsi speciális mentőcsapatnak szánt egyedi munkaruhákat.

Városunkban a legnagyobb közfoglalkoztatónak a BIOKOM számít, a cég egészen pontosan 338 álláskeresőt alkalmazhat idén.

Az illegális szemétlerakók felszámolását célzó program során az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon lerakott hulladékok összegyűjtését és elszállítását teljesítik, valamint a közterületek tisztítását is végzik. E mellett mintegy 500 kilométernyi csapadékvíz elvezető hálózat fenntartásában, az utak karbantartásában segítenek, fűszernövényt termesztenek és gondozzák a parkerdőket.

A városüzemeltető cégnél még nem telt be a létszám, várják az álláskeresőket, elsősorban segédmunkási feladatok ellátására.

A béreket kormányrendelet határozza meg, ennek értelmében a szakképzettek 106.555, a szakképzetlenek 81.530 forintot kapnak, az úgynevezett munkavezetőket pedig 89.705, illetve 117.245 forint illeti meg.


Képünk illusztráció. 

Palotás P.