Így készülnek terrortámadásra a szigetvári tűzoltók

2016. június 24. péntek 17:07

Így készülnek terrortámadásra a szigetvári tűzoltók

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szigetvári Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a társszervekkel együttműködésben VÉGVÁR 2016 katasztrófa-felszámolási gyakorlatot tartott pénteken Szigetváron.

A gyakorlat célja a terroristatámadások, főként a robbantások következményeinek felszámolására történő felkészülés. Három helyszínen, valódi pirotechnikai eszközökkel szimulálták a robbantást, így tömegben, autóbuszon és parkolóban egyaránt. A felszámolásban a katasztrófavédelem mellett, a rendőrség, a mentőszolgálat és önkéntes mentőszervezetek is részt vettek.

A szigetvári kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság úgynevezett beriasztási gyakorlattal kezdte a mai napot, ami azt jelenti, hogy a hajnali órákban riasztották őket, amely értelmében a lehető leghamarabb időn belül be kellett vonulniuk a szolgálati helyükre. A beriasztási gyakorlat is fontos része a veszélyhelyzetek kezelésére történő felkészülésnek.

Az első helyszín a szigetvári Zrínyi tér volt, ahol robbanás történt egy tömegrendezvényen. Az eset következtében több tucat sérültet kellett ellátniuk a mentőszolgálat munkatársainak. A detonációt követően a sérültek kimentés, sérülésük súlyossága szerinti osztályozás, majd ellátás következett. Az ápolásra szoruló embereket közösségi szolgálatos diákok játszották el, az élethű sérüléseket, pedig a Magyar Vöröskereszt preparátorai készítették el. A mentőszolgálat munkáját a Bükkösdi, Hetvehelyi és Helesfai Polgárőr Egyesület tagjai is segítették, akik közreműködtek a könnyű sérültek szállításában.

A második helyszín a vár melletti autóbusz parkoló volt, ahol egy autóbusz csomagterében történt robbanás, a busz füstölt, és azonosítatlan gyanús anyag szivárgott. Az autóbusz környezetében egy sérült is feküdt és többen füstmérgezést szenvedtek a járművön. A tűzoltók, a katasztrófavédelmi mobil labor, a rendőrség és a mentőszolgálat közösen végezte a káreset felszámolását. A hivatásos erők munkáját a Királyegyházai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és szabadszentkirályi önkéntesek támogatták.

A várhoz közeli futballpálya melletti parkolóban szintén robbanás történt, két gépjármű kigyulladt, hat ember pedig égési sérüléseket szenvedett. A szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók és a szigetvári hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat, a szentlőrinci járási mentőcsoport pedig egészségügyi támogatást nyújtott.

A vár melletti robbanásban érintett ukrán turista busz megsemmisült, ezért gondoskodni kellett a külföldiek befogadásáról. Ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki részükre, ahol regisztrációt követően elhelyezték az embereket. Tolmács közreműködésével ismertették a befogadási helyen követendő magatartási szabályokat és megszervezték az ellátásukat.

A gyakorlat ideje alatt a város polgárőr egyesülete segítette a rendfenntartási és területzárási feladatokat.

A gyakorlat végeztével a robbantások környezetében ajánlott magatartási szabályokról tartott előadást Rumán Tamás, a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója.

Gál Zsolt tűzoltó ezredes, a szigetvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője megfeleltre értékelte a gyakorlatot és mindenkinek megköszönte a munkáját.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem