Így alakul át a buszos közlekedés Pécsett: új gyorsjáratok, sűrűbb indulás, hosszabb vonalak

2016. augusztus 25. csütörtök 08:38

Így alakul át a buszos közlekedés Pécsett: új gyorsjáratok, sűrűbb indulás, hosszabb vonalak

Ismét új járatokat és útvonalakat tanulhatnak a közösségi közlekedést használó pécsiek. Ősztől több vonalat is meghosszabbítanak, a járatok egy része sűrűbben követi majd egymást, Kertváros és belváros között pedig új gyorsjáratok indulnak. Az átalakítások révén 30 millió forintot spórolnak. 

Tizennyolc darab csuklós járművel karcsúsodik a Tüke Busz Zrt. flottája. Hogy az utasok ne járjanak rosszul emiatt, illetve a költségek se ugorjanak meg, új menetrendet és vonalhálózati rendszert alakított ki a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központja.

A szeptember 1-jén életbe lépő változtatásokat a 2015-ben megkezdett utasszámlálás és igényfelmérések alapján készítették el. Az első átalakítások már a mostani nyáron életbe léptek, az őszi változtatásokkal pedig már teljessé válik az új közlekedési rendszer.

A főbb vonalak közül új menetrendet kell tanulni többek közt az 1, 2, 3, 4, 60 és 130-as esetében is. A kettes és a négyes esetében például délutánonként sűrűbben közlekednek majd a buszok, a hármassal és a 103-sal pedig a csúcsidőben szintén gyakrabban találkozhatunk. Több 60-as indul reggel István-aknáról, illetve Újhegyről, Mecsekszabolcs felé azonban délelőttönként kevesebbszer kanyarodik a járat, kevesen utaztak ugyanis ezeken a buszokon.

Spórolnak, de a színvonal nem csökken

A BIOKOM-nál azt a célt tűzték ki, hogy a kivonásra ítélt tizennyolc darab csuklós autóbusz ellenére legalább a korábbi szolgáltatási színvonal fennmaradjon. A kieső szállítási kapacitás pótlása miatt szükséges tehát az átalakítás. A számítások szerint az átalakítások révén 30 millió forintot takarítanak meg éves szinten.

Új járatokkal is ismerkedhetnek az utasok ősztől. Csúcsidőben 3E, valamint 6E gyorsjáratokkal rövidítik a menetidőt Kertváros és a belváros között. Reggel 155-ös számú járattal is találkozhatunk, amely Egyetemváros után a Honvéd utcán keresztül érkezik meg az Ifjúság útjára.

Néhány járat útvonala hosszabbá válik. A 107-es például 107E jelzéssel Deindolig közlekedik, a 30Y első járata Újhegyről indul, az 1-es pedig reggel a Malomvölgyi útról és a Fagyöngy utcából is indul.

Fontos változás még, hogy a 46-os az igényeknek megfelelően a hónap elejétől a Vásárcsarnokot is érinti.

Az átalakításokról részletesebben ide kattintva olvashatnak.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)