Idén se jár csúcsra a báli szezon, a belépők 9 és 15 ezer között vannak

2015. január 26. hétfő 17:11

Idén se jár csúcsra a báli szezon, a belépők 9 és 15 ezer között vannak

Az idei szezonban is hiányos marad a báli naptár Pécsett: a válság eltemette a megye- és az újságíróbált is, s évek óta nem önálló, hanem közös mulatságot szerveznek az orvosok és a jogászok. Azokon a rendezvényeken viszont, amelyek megmaradtak, az idén többen vesznek részt, mint korábban. 

Bár a legtöbb helyen idén sem emelkedtek az árak Pécsett, egyáltalán nem olcsó mulatság a bálozás. A belépőjegyek átlagosan kilenc- és tizenötezer forint közötti áron vásárolhatók meg, de ez még csak az alap, amelyhez jóval nagyobb kiadások is társulnak.

A tavaly is bálozott hölgyek esetében mindenképpen dukál az új estélyi, amire a keret nagyságától függően akár több tízezer forintot is simán el lehet költeni, no és persze a smink és a frizura elkészítése is emeli a költségvetést. Aztán ehhez jön még az olyan fogyasztás, amit nem tartalmaz a belépő ára, plusz a tombolák, amelyeket szintén illendő megvásárolni. A végösszeg így aztán egyáltalán nem kevés, egy pár akár százezer forintos kiadással is kalkulálhat, ha bálozni indul, s még ekkor is úgy érezhetik, hogy viszonylag szerény korlátok között maradtak.

A legnagyobb idei pécsi bálok

A Palában január 24-én báloznak a jogászok és az orvosok, 31-én rendezik a Rotary-bált, február 7-én a mérnököké lesz a táncparkett, 20-a az Elektro Bál dátuma. A kereskedelmi és iparkamara bálját már megtartották, idén január 17-én új helyszínen, a Pécsi Kereskedelmi Központ Zsolnay termében. A 19. Egyetemi Bálra február 14-én, az intézmény aulájában kerül majd sor.

De ezt sem sokan engedhetik meg maguknak, legalábbis Pécsett idén is hiányos maradt a báli naptár a válság előtti évekhez képest.

A régi, tradicionális bálok sorából régebb óta hiányzik a megyebál, s már az újságírók mulatsága is csak történelem. A társas összejövetelek egy része átalakult, más formában szervezik meg, egyebek mellett évek óta közösen, s nem önállóan báloznak az orvosok és a jogászok.

Danka András, a Pécsi Palatinus Hotel igazgatója szerint ugyanakkor jó hír, hogy többen látogatják a rendezvényeket. 

- Gyakorlatilag ugyanazok a bálokra kerül sor idén is, mint tavaly, ezek sorában a takarékszövetkezeti bált már meg is tartották. Az elmúlt évekhez képest nagyobb létszámúak a rendezvények, kezd tehát visszatérni a bálozási kedv a városban. Bízom benne, hogy elindult egy pozitív folyamat - mondta a Pécsi Újság. hu érdeklődésére.

Hozzátette, ők nem emeltek árat. Danka András elmondta azt is, nem tud olyan kezdeményezésről, amely a hagyományos, de ma hiányzó bálok feltámasztására irányulna, de szerinte ez leginkább csak egy agilis szervező felbukkanásán múlna.


Képünk a Palatinus nagytermében készült.

B. E. - P. P. - Fotó: Kováts Judit