Idén is szép számmal indulnak pécsiek a Balaton-átúszáson - az egyetem is toborozza a fiatalokat

2016. július 01. péntek 16:37

Idén is szép számmal indulnak pécsiek a Balaton-átúszáson - az egyetem is toborozza a fiatalokat

Idén harmincnegyedik alkalommal vágnak neki az elszánt jelentkezők a Balaton-átúszásnak, melynek pécsi szereplői is lesznek. A Pécsi Tudományegyetem szervezésében csaknem ötven korábbi, illetve jelenlegi hallgatóból álló csapat indul Pécsről a révfülöpi kikötőbe.

Minden nyáron a Balaton-átúszás az egyik legnagyobb esemény a szezonban, amit idén már 34. alkalommal szerveznek meg. Amennyiben az időjárás is kedvezően alakul, a vállalkozó szellemű úszók szombaton szállnak vízbe a révfülöpi kikötőben, hogy aztán a balatonboglári Platán strandig ússzanak.

Az 5, 2 kilométeres távot minden évben több ezren teljesítik, legutóbb például nyolcezernél is többen, de a jubileumi, 2012-ben megrendezett 30. átúszáson tízezernél is magasabb volt a résztvevők száma.

Pozitívum, hogy idén is számíthatunk pécsi jelentkezőkre, hiszen a Pécsi Tudományegyetem Sportirodája immár harmadik alkalommal indít buszt az innen indulók számára. Halmos Zoárd, az utazás szervezője érdeklődésünkre elmondta, ezzel a kezdeményezéssel is támogatni és népszerűsíteni szeretnék a szabadidősportot a hallgatók körében.

Az időjárástól függ minden

A gyülekező és az indulás július 2-án, reggel fél nyolckor lesz a Lauber Dezső Sportcsarnoknál, hacsak - bár erre most nem sok esély van - az esemény szervezői nem döntenek úgy, hogy az időjárásra való tekintettel elhalasztják. A tartaléknapoknak július 9-ét, július 16-át és július 23-át jelölték ki. Ugyanakkor is arra is számítani kell, hogy ha az egymást követő hétvégéken végig kedvezőtlen lesz az időjárás, le is fújhatják az átúszást, amire a korábbi években többször is volt már példa.

Mivel a Balaton-átúszásra való utaztatás a PTE Sportiroda éves szabadidősport programjának egyik eseménye, így főleg jelenlegi és egykori PTE-s polgárok jelentkezését várták. Minden évben nagyon népszerű kihívás a Balaton átúszása a fiatalok körében, ezért most is körülbelül 30-50 főre számítanak. Halmos Zoárd elmondta, idén is lesznek olyan pécsiek, akik évről-évre megpróbálnak minél gyorsabban eljutni egyik parttól a másikig.

A távot a versenyzők átlagosan három óra alatt, a leggyorsabbak egy óra körül teszik meg. Egy órán belül eddig még senki tudott átúszni a túloldalra.

A versenyen egyébként eddig összesen 2294 Pécsről érkező próbált szerencsét, s míg a korábbi években a felnőtt korosztály teljesített a legjobban, addig mostanra már az egészen fiatalok emelkednek ki évről-évre a teljes mezőnyben. Tavaly a leggyorsabb pécsi induló az akkor mindössze 15 éves Konkoly József volt, aki 1 óra 27 perc és 36 másodperc alatt úszott át a magyar tengeren, ezzel a 80. lett a mezőnyben, de úgy, hogy először próbálkozott az 5,2 kilométeres távval. Szintén első alkalommal vágott neki az 1993-as születésű Somogyi Tamás is, akinek 1 óra 30 perc és 44 másodperces ideje a 113. legjobb volt, valamint az akkor szintén 15 éves Fonay Zalán is, aki a 174. helyen végzett, miután 1 perc 35 másodperc és 44 másodperc alatt ért be a célba.

A legjobb pécsi időeredmény Molnár András nevéhez fűződik, aki 2006-ban 1 óra 15 perc és 42 másodperc alatt érte el a balatonboglári strandot, ezzel az akkori mezőnyben a 11. leggyorsabb volt.

Képünkön: A táv során átlagosan 20-30 méterenként álló hajók, motorcsónakok biztosítják az útvonalat.

Kiss Alexandra - Fotó: balaton-atuszas.hu