Húszmilliárd a vesztesége a pécsi dohánygyárnak a csempészek miatt

2014. október 26. vasárnap 19:15

Húszmilliárd a vesztesége a pécsi dohánygyárnak a csempészek miatt

Pécsett egy kutatás szerint két éve még csak egy százalék, tavaly már ennek hatszorosa volt a feketén beszerzett cigaretták aránya. Tóth Attila, a BAT (a pécsi dohánygyár) vállalati és szabályozási ügyekért felelős vezetője szerint azonban a valós arány ennél lényegesen magasabb, minden negyedik szál adózatlan forrásból származik. Mindez becslése szerint csak nekik évente több mint húszmilliárdos veszteséget okoz.

Aki nyitott szemmel és füllel járkál Pécsett, annak aligha okoz meglepetést, hogy itt is virágzik a dohánytermékek feketepiaca: például a vásárcsarnok, a távolsági buszpályaudvar környékén szinte biztosan leszólítják a cigarettázókat az illegális árusok.

Jellemzően fehérorosz, szerb dohánytermékeket kínálnak, a magyar árakhoz képest meghökkentően olcsón. Négy- és hatszáz forintért megvásárolható tőlük egy pakli csempészett cigi, vagyis körülbelül fele annyiért, mint a nemzeti dohányboltokban.

Tóth Attila, a BAT vállalati és szabályozási ügyekért felelős vezetője szerint tavaly tovább emelkedett a feketepiac részesedése. 

- Csak a cigarettára vonatkozóan van adatunk, ami egy olyan kutatásból származik, amiből csak folyamatokra lehet következtetni. A százalékos érték csak iránymutatás, a valóságban annál magasabb a feketepiaci termékek aránya - mondta a Pécsi Újság. hu érdeklődésére.

A szóban forgó vizsgálat az üres, eldobott dobozokra, csikkekre koncentrál, annak alapján illegális beszerzési forrásokból érkezik a Pécsett elszívott cigaretták hat százaléka. Jelzés értékű viszont, hogy ez az arány két éve még csak egy százalék volt.

Harmadával kevesebb fogy

A hivatalos adatok is alátámasztják a dohánykereskedelem zuhanását. 

Júniusban országszerte 701 millió szál cigarettát értékesítettek, több mint harmadával kevesebbet, mint korábban. Idén a tavalyi negatív csúcs is megdőlhet: 2013-ban összesen 9, 3 milliárd szál fogyott, 2014 végére az előrejelzések szerint ez a szám nyolcmilliárd körül alakulhat.

Azonban a helyzet még ennél is rosszabb a gyártók szerint.

- Az iparági szereplők becslése szerint országosan a cigarettafogyasztás 23-25 százaléka illegális áru, a vágott dohányt is figyelembe véve a teljes dohányfogyasztás tizenöt százaléka a feketepiacról származik - vélekedik Tóth Attila. Vagyis minden negyedik cigaretta csempészáru. Mindez óriási veszteséget okoz a meg nem fizetett adók miatt az államnak, de természetesen a gyártóknak is.

- Eléggé nehéz megtippelni az összeget, de az biztos, hogy nagy számokról van szó. Ha nem lenne feketepiac, csak a cigarettaértékesítésünk elméletileg mintegy húsz százalékkal magasabb lenne. Ez bruttó árbevételben, a jövedéki adót és az áfát is beleértve, tízmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoz nekünk, durva becsléssel huszonkét-huszonötmilliárd forintról van szó évente - jelentette ki a BAT szakembere.

Hozzátette, az illegális cigaretta kereslete elsősorban az ársokkok idején emelkedik, például a nagymértékű jövedéki adó emelések idején. A gyártók abban bíznak, hogy a stabil jövedéki adó-környezet és a NAV szigorú ellenőrzései következtében az idei évtől lassul a feketepiac részesedésének növekedése, és jövőre már csökkenni fog.

P.P - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva