Húszezer eurót fordíthat Pécs versenysportra évente hivatalosan - mostantól ellenőrzik is

2013. október 19. szombat 20:38

Húszezer eurót fordíthat Pécs versenysportra évente hivatalosan - mostantól ellenőrzik is

Tíz év alatt az ötödik sportkoncepciót dolgozták ki Pécsen. Munkatársunk arra  kereste a választ, miben más ez, mint a többi volt. Megkerestük Moór Esztert, a Népjóléti és Sportbizottság elnökét, hogy tájékoztatást kapjunk a konkrét újításokról, hiszen a tervezet inkább célokat jelöl meg, mintsem elvégzendő feladatokat.

A koncepció előtérbe helyezi a diáksportot és az utánpótlás-nevelést. Előbbi esetén nagy változás a heti öt testnevelési óra, hiszen nem minden intézménynek van meg az ehhez szükséges felszereltsége. A városi költségvetés két százalékát tervezik sportra fordítani, ebbe beletartozik az élsport, diáksport, utánpótlás nevelés, fogyatékkal élők sportja és a szabadidősport. A létesítményfejlesztés kiemelt helyen szerepel, viszont arról, hogy új épületeket emelnének, vagy a régieket újítják fel, nem esik szó.

Moór Esztert a következőket mondta munkatársunknak:

- Nem kérdés, hogy szükség van új sportlétesítményekre. A megnövekvő testnevelés órák miatt az iskolai tornatermek már nem elegendőek, így a felújítások mellett egy új sportcsarnok építésére törekszünk. Igaz utóbbi még csak célkitűzés, hiszen a gazdasági háttérnek is készen kell állnia ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk. A jelenlegi keretek között állagmegóvással próbáljuk orvosolni a problémát, a Széchenyi iskolában folynak éppen munkálatok. Továbbá a Pécsi Nonprofit Zrt.-hez tartozó intézményeket használhatják az iskolák, többek között a Várkői stadiont, a Műjégpályát és az uszodákat.

Szintén a mindennapos tesi órák kapcsán esett szó az iskolák és az egyesületek, edzők együttműködéséről, azonban a módszer kidolgozását még nem tartalmazza a tervezet.

Mivel Magyarországon elsősorban a látványsportokat támogatják, a sportegyesületek száma az elmúlt húsz év alatt a felére csökkent. 

A város kiemelt sportegyesületként támogatja többek között a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t, a Pécsi Vasutas Sportkört és a Pécsi Egyetemi Atlétika Clubot.

- A kiemelt egyesületeket a termek, sportpályák használatba adásával támogatja az önkormányzat az anyagi feltételek mellett - tette hozzá Moór Eszter.

Bár a versenysport szabályozásában eddig is szerepelt, hogy mi a maximum, amit versenysportra lehet fordítani, eddig ezt nem mindenki tartotta be. 

- Hivatalosan eddig is húszezer eurót, azaz nagyjából hatmillió forintot fordíthatott versenysportra az önkormányzat, ezt viszont az ellenőrzések miatt már ténylegesen be is kell tartania.

Horváth P.