Húsz kitüntetést adtak át a pécsi Magyar Ápolók Napja ünnepségen

2015. február 20. péntek 08:30

Húsz kitüntetést adtak át a pécsi Magyar Ápolók Napja ünnepségen

Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét választották a Magyar Ápolók Napjának. A cél az ápolói munka megbecsülése, presztízsének növelése. A pécsi ünnepséget a Magyar Ápolási Egyesület, a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza, a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara együtt szervezte. 

Összesen húsz kitüntetést adtak át a pécsi Magyar Ápolók Napja ünnepségen. A Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Házának díját hárman vehették át.

Viczéné Erős Magdolna 2009 óta dolgozik a Betegápoló Irgalmasrend hospice osztályán, korábban szociális területen tevékenykedett. Személyében az intézet empatikus, mindig kedves, mosolygós és segítőkész munkatársra lelt. Munkatársai szerint feladatát nagy odafigyeléssel, gondossággal végzi, precizitása kimagasló. A betegek, hozzátartozók és kollégák szeretik és tisztelik.

Kossuth Zsuzsanna és a hazai ápolás

Kossuth Zsuzsanna négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét; hősies, önfeláldozó és emberséges cselekedete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének. Amikor Kossuth Lajos létrehozta az Országos Főápolói Hivatalt, 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak ápolás-felügyeletét. Kossuth Zsuzsanna olyan szellemi örökséget hagyott ránk, ami a ma és a jövő ápolója számára példaértékű. 

Horváth Viktória 1999 óta dolgozik az egészségügyben, 2009-től az Irgalmas Kórház munkatársa. Személyében csendes, mosolygós, nagyon lelkiismeretes munkatársat nyert az intézet. Munkáját mindig szívesen és lelkesen végzi. Betegek és hozzátartozói nagyon várják, távollétekor hiányolják. Munkatársaival megértő, segítőkész. Közösségért tett tevékenysége kimagasló.

Szokola Kornélia a Betegápoló Irgalmasrend ápolási osztályának megnyitása óta dolgozik az intézetben. Munkáját pontosan, empátiával és türelemmel végzi. A betegekkel és hozzátartozóikkal kommunikációja dicséretre méltó. Tiszteli és szereti az idős embereket.

Forrás: Pécsi Egyházmegye