Húsz-harminc műszer vigyázza folyamatosan a pécsi IMS-épületeket

2014. október 25. szombat 16:29

Húsz-harminc műszer vigyázza folyamatosan a pécsi IMS-épületeket

A szocialista építőipar egyik slágere volt az IMS-technológia. A skopjei földrengés után továbbfejlesztett jugoszláv eljárás kedvező fogadtatásra talált Magyarország egyik meghatározó építésztervezői fellegvárában, Pécsett is. A köztudatban leginkább az elhíresült Magasházzal kapcsolják össze, holott a városban, mint ismert, jónéhány más épület is ezzel készült. 

Magay Miklós csoportvezetővel és munkatársával beszélgettünk az önkormányzat tulajdonában lévő húsz épület - elsősorban oktatási intézmények - állapotáról.
Mint mondják, szerencsére ezekkel az IMS-sel készült épületekkel most nincs baj. Amellett, hogy az állapotuk rendben van, folyamatosan ellenőrzés alatt állnak.

Az első renoválási hullám még a 90-es években volt, amit most az elmúlt 2-3 évben történt rekonstrukciók követtek. Ennek eredményeként újult meg az Illyés Gyula utcai és a Testvérvárosok terei iskola. Mindkét intézmény több százmillió forintos, komplex felújításon esett át.

Ezt a gyakorlatot kívánják a jövőben is folytatni, terveik szerint akkor fognak hozzá, ha összeállt a teljeskörű felújítás feltételrendszere. Ha van rá pályázati forrás és gyakorlatilag teljesen felújítható lesz egy-egy épület. Addig azonban marad a folyamatos kontroll, hiszen ebben a szisztémában nincs hagyományos födém- pillér kapcsolat, a nagy fesztávot biztosító pászmás rendszer esetében fontos az ellenőrzés.

Az ellenőrzés pedig állandó és folyamatos. Minden épületben 20-30 olyan mérőműszer működik, amelyek képesek akár mikrométeres elmozdulást is érzékelni. Szerencsére erre manapság nincs példa, az épületek a műszeres felügyelet mellett folyamatosan emberi ellenőrzés alatt is vannak. A felújításokat eddig is végző Térhatás Kft. végzi ebben a tanévben is ezt a feladatot, amelynek eredményeként biztonságban tudhatjuk az érintett óvodákban, iskolákban, gyermekházban szeretteinket.

K. E. - Fotó: Kálmándy Ferenc