Hőségriadó a buszállomásokon is: párakapuk, légkondi az utasoknak, bermuda a sofőröknek

2016. június 24. péntek 16:39

Hőségriadó a buszállomásokon is: párakapuk, légkondi az utasoknak, bermuda a sofőröknek

A tikkasztó hőségben is igyekszik mindent megtenni a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. , hogy a nagy melegben is megfelelő komfortot biztosítson utasainak az autóbuszokon, az autóbusz-állomásokon.

A társaság megközelítőleg 800 autóbuszából 330-ban van klíma, s még az idén további buszokba szerelnek légkondicionálókat. Az autóbusz-állomások közlekedő útjait, egyebek mellett Pécsett, Szekszárdon, rendszeresen locsolják, több autóbusz-állomáson - például Kaposváron, Marcaliban, Siófokon, Nagyatádon - párakapun keresztül haladva hűsíthetik magukat az utasok, Kaposváron klimatizált váróteremben is.

Amennyiben az országos tiszti főorvos elrendeli a hőségriasztást, mint tette ezt a minap, a társaság több intézkedést is bevezet. Bebics János, a társaság vezérigazgatója a hőségriasztásra tekintettel rendkívüli intézkedéseket rendelt el. Ennek alapján az autóbuszvezetők és a szolgálati helyek munkavállalói figyelemmel kísérik az utasokat, az esetleges rosszullétek esetén haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az autóbuszvezetők biztosítják az autóbuszok rendszeres átszellőztetését, a légbefúvó, légkondicionáló berendezések üzemeltetését, a függönyök, sötétítők használatát.

Bebics János minden munkavállaló figyelmét felhívta a folyamatos folyadék utánpótlás fontosságára és szükségességére, s arra, hogy az autóbuszvezetők a járatok közti szünetekben lehetőleg a légkondicionált pihenőkben tartózkodjanak, s az autóbuszba mindig vigyenek magukkal ivóvizet. Az autóbusz-állomások pihenő-helyiségeiben, műhelyeiben, irodaépületeiben található szódavíz automaták folyamatosan működnek, meghibásodásuk esetén a javításukról haladéktalanul intézkedni kell.

Az autóbuszvezetők a járat megkezdése előtt saját felhasználásra elegendő mennyiségű hűtött szódavízzel (védőital) indulnak útnak. Azon járatok esetében, amikor az autóbuszvezető egy órán belül nem érint olyan szolgálati helyet, ahol megfelelő minőségű hűtött ivóvíz áll rendelkezésre, a társaság költségére hűtött ásványvizet vásárolhatnak.

Az autóbuszvezetőknek lehetőségük van arra, hogy könnyített ruhában üljenek a volánhoz, bermuda nadrágban, valamint a rövid ujjú ingben, vagy pólóban.

Forrás: DDKK - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)