Hőség: a pécsi rekordok várhatóan nem dőlnek meg, de ez csak sovány vigasz

2015. július 06. hétfő 11:24

Hőség: a pécsi rekordok várhatóan nem dőlnek meg, de ez csak sovány vigasz

Szerdán viharos széllel, zivatarokkal érkezik egy hidegfront, ami véget vet a rekkenő hőségnek. Addig viszont marad a forróság: Pécsett kedden harminc öt, szerdán 36 fok, vagyis igazi kánikula várható. Eddig a legmelegebb 1950. július 4-én volt Pécsett, akkor 41, 3 fokot mértek - ez a rekord várhatóan nem kerül most veszélybe.

Akik ezekben a napokban vették ki a szabadságukat, és valamelyik vízparton élvezik a napsütést, aligha bánkódnak a nagy meleg miatt. Ellenben akik munkával, esetleg a négy fal között töltik a hét első napjait, a szerda délutántól várható enyhülésig biztosan a pokolba kívánják a forróságot, ami holnaptól tovább fokozódik.


Kedden Pécsett harmincöt fok körül alakul a csúcshőmérséklet, szerdán pedig egy fokkal még melegebb lehet. Csapadékra, légmozgásra egyáltalán nem kell számítani, s felhők sem zavarják majd a szikrázó napsütést.

Bár a hőséget nem kedvelők számára bizonyára csak sovány vigasz (vagy az sem), hogy a Pécsett korábban mért rekordok várhatóan nem kerülnek veszélybe a következő két nap során. Majdnem pontosan hatvanöt éve, 1950. július negyedikén ugyanis 41, 3 fokot mértek Pécsett, ami sokáig országos csúcsnak számított (Kiskunhalason dőlt meg 2007. július 20-án), ilyen meleg viszont várhatóan most nem lesz.

A jelenlegi kilátások szerint az országos legmagasabb napi minimum hőmérséklet (27.9°C, amit Pécsett jegyeztek fel 2007. július 20.-án) sem dől majd meg.

Ez volt tavaly nyáron

2014 nyara nem a hőmérsékleti rekordokkal került be a feljegyzésekbe, mivel a napi maximum-hőmérséklet országos átlagban végig 35 fok alatt maradt, napi csúcsok csak Budapesten dőltek meg június elején. Ellenben csapadékból bőven jutott: Pécsett a nyári hónapokban az augusztusban megszokott mennyiséggel (ötven milliméter) esett több eső, átlagosan összesen 245 milliméter.

A tartós hőség miatt mindazonáltal továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat legmagasabb fokú, piros riasztása.

A kánikulának aztán szerdán egy hidegfront vet véget, viharos szél kíséretében záporok, zivatarok érkeznek, s mintegy tíz fokot hűl majd a levegő.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva