Hónapokkal a beadási határidő után sincs döntés a börtönökről - Pécs és Komló is bizakodik

2015. július 17. péntek 07:29

Hónapokkal a beadási határidő után sincs döntés a börtönökről - Pécs és Komló is bizakodik

Több mint három hónapja lejárt az új büntetés-végrehajtási intézményekkel kapcsolatos pályázatok beadási határideje. Döntés még nincs, a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elbírálás folyamatban van. A komlói és a pécsi önkormányzatnál is bíznak abban, hogy őket hozzák ki győztesnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, országosan nyolc új börtönt építenek, a Belügyminisztérium március utolsó napjáig várta azoknak a településeknek a pályázatát, akik befogadnának egy ilyen intézményt és ehhez területet is felajánlanak. A versenyben több baranyai város, így Pécs, Komló és Sellye is rajthoz állt, közülük a területi elosztás miatt minden bizonnyal csak az egyik kerülhet ki győztesnek.

Ugyan a határidő immár több mint három hónapja lejárt, döntés továbbra sem született az ügyben. Megkeresésünkre a Belügyminisztériumban annyit közöltek, „jelenleg a benyújtott anyagok áttekintése van folyamatban". Ennek során figyelembe veszik, hogy a pályázók megfelelnek-e a kiírásban meghatározott kritériumoknak, így - többek közt - a beruházás megvalósításához szükséges ingatlanokkal szemben támasztott elvárásoknak és a területi elhelyezkedésnek. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy meddig tart még az elbírálás, nem kaptunk választ.

Negyven település jelentkezett

A pályázati kiírást nagyon komoly érdeklődés fogadta. Országszerte összesen negyven település jelezte, hogy telket ajánlana fel az új, nagyjából ötszáz elítéltet befogadó büntetés-végrehajtási intézmény számára. 

Bővebb információval az érintett baranyai települések sem rendelkeznek. 

Polics József, Komló fideszes polgármestere elmondta, ők sem tudják, mikor születhet meg a döntés. Mindenesetre az egykori bányászvárosban bizakodnak, hogy őket hozzák ki győztesnek. Hasonló tájékoztatást kaptunk a pécsi önkormányzattól is: ők sem rendelkeznek bővebb információkkal, de szintén bíznak a kedvező döntésben.

A tét nem kicsi. Az új, legszigorúbb előírásoknak megfelelő büntetés-végrehajtási intézmény várhatóan kétszáz-kétszázötven munkahelyet teremt a nyertes városban. E mellett pedig - éves szinten - több tízmillió forintos adó- és egyéb bevételt is hoz a településnek.


Képünkön:
egy elítélt telefonál az egyik büntetés-végrehajtási intézményből. 

Palotás P. - MTI-fotó