Holtponton az egykori tiszti kaszinó épületének ügye - Nem akar megválni tőle a tulajdonos?

2017. május 16. kedd 08:05

Holtponton az egykori tiszti kaszinó épületének ügye - Nem akar megválni tőle a tulajdonos?

Úgy tűnik, továbbra is várnunk kell az egykori pécsi tiszti kaszinó megújulására. A hírek korábban arról szóltak, hogy akár már idén új közösségi teret alakíthatnak ki a sokak által Fegyveres Erők Klubjaként (FEK) emlegetett belvárosi épületben, ám a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. egyelőre nem veri dobra az ingatlant. 

Sajnos a város önhibáján kívül nem újul meg egyelőre a tiszti kaszinó épülete, amely új közösségi térként működne, s amely révén - az önkormányzat reményei szerint - még élettelibb lehetne a Király utca. Az egykori tiszti kaszinó épülete már hosszú évek óta kihasználatlanul áll, ezért is döntött úgy a városvezetés, hogy amint lehetséges, megvásárolja és új funkcióval ruházza fel.

A hasznosítást illetően az elképzelések között szerepelt egyfajta kreatív pláza létrehozása, egy olyan közösségi tér kialakítása, ahol egyszerre fejlesztenék a helyi termelő-szolgáltató kkv-szektort, valamint olyan funkciókat is kialakítanának, amelyek keretében a kisvállalkozások - egyedi műtárgy-készítők, iparosok, kézművesek, stb. - termékeit lehetne megvásárolni, de emellett természetesen más szolgáltatásokat is igénybe lehetne venni.

Ráadásul az ingatlan kedvező fekvése miatt nagy szerepet játszhatna a belvárosban tapasztalható parkolási gondok megoldásában, hiszen az épületnek helyet adó telek két utcára néz. Hátsó kijárata a Mária utcára nyílik, így egy megfelelő méretű garázs megépítésével részben enyhülhetnének a kevés parkolóhelyből fakadó problémák, jóval élhetőbb lenne a közlekedés.

Korábban úgy tűnt, hogy idén - de legkésőbb 2018-ban - már megnyílhatna az új belvárosi közösségi tér, ám úgy tűnik, hogy erre egyelőre még várni kell. Mint a városházától megtudtuk, az épület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még nem hozott döntést arról, hogy értékesíti az ingatlant a pécsi önkormányzat számára, így csak akkor kezdődhet a projekt, ha az már megtörtént.

Kerestük az MNV Zrt.-t, ám onnan átirányítottak az ingatlant kezelő Honvédelmi Minisztériumhoz. Amint a HM válaszolt megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

 

Horváth L. Balázs - Fotó: Kálmándy Ferenc