Hol ne kapjunk Pécsett infarktust? Itt nézheti meg, mikor jön a mentő

2014. november 05. szerda 00:07

Hol ne kapjunk Pécsett infarktust? Itt nézheti meg, mikor jön a mentő

A geoinformatikával foglalkozó Esri Magyarország most elkészített térképes alkalmazásával bárki megnézheti, hány perc alatt ér ki lakóhelyére a mentő. Pécs jelentős részén a segélyhívástól számított három-hét perc is elég lehet, de például a Komlói út egyes részein és Hirden negyed óra is eltelhet a segítség megérkezéséig, csakúgy, mint Kozármislenyben. 

Baj esetén minden perc számít, így egyáltalán nem mindegy, hova, hány perc alatt érkezik meg a mentő. Erre nézve nincs se hazai, se nemzetközi követelmény, az általános elvárás, hogy a lehető legkorábban érjenek a helyszínre.

Dolgoznak a megoldáson

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a mentőszolgálat tavaly elkezdte az ország nagy részének lefedéséhez kapcsolódó fejlesztéseket, hogy legalább hazánk kilencven százalékán joggal reménykedjenek az ott élők abban, hogy 15 perc alatt odaér hozzájuk a segítség. A következő években e szerint 178 új mentőautót és 20 új, valamint 60 felújított mentőállomást adnak át, közülük többet Baranyában. Baranyában Szentlőrinc mellett Pécsváradon és Sásdon is lesz új mentőállomás, Pécsett, Komlón, Siklóson és Sellyén pedig korszerűsítik azokat.

Az Országos Mentőszolgálat saját maga által alkalmazott normarendszere a negyed órán belüli érkezést veszi alapul: a segélyhívások után tizenöt percen belül az esetek 78 százalékában megérkeznek.

A geoinformatikával foglalkozó Esri Magyarország most elkészült alkalmazásával bárki megnézheti, hogy lakóhelyén mennyi időn belül számíthat segítségre. 

Szekszárd lenyúlta a pécsi mentőhelikoptert

Várhatóan már jövőre Szekszárdról száll fel majd a most Pogányban állomásozó mentőhelikopter, mert az indoklás szerint a bázis áthelyezésével még több bajba jutott embernek tudnak segíteni negyed órán belül.
Ez pécsi szempontból viszont azt jelenti, hogy a város környékére az eddigieknél később érkeznek meg a légi mentők.

A térkép elkészítéséhez a mentőállomások helyét, s egy, a közlekedési szabályokat is tartalmazó digitális utcatérképet is felhasználtak. A 3-15 perc közötti időt a térkép színekkel jelöli, minél pirosabb az eredmény, annál tovább tart a mentő útja.

Az adatbázist böngészve kiderül, hogy Baranyában több városban, köztük Pécsváradon, Sásdon, Szentlőrincen, Bólyban és Villányban, és a közelükben található községekben az esetek döntő többségében negyed óránál is többet kell várakozni a mentők megérkezésére. Az országban összesen csaknem másfél millió embernek kell tizenöt percnél többet kibírnia valahogy addig, amíg fékez a ház előtt a mentőkocsi.

Pécsett, ahol két mentőállomás működik (a Tüzér és a Petőfi utcában), viszonylag jó a helyzet. A város legnagyobb részében az alkalmazás szerint viszonylag gyorsan, három-hét perc alatt megérkeznek a mentők.

A leghamarabb a belvárosban, Uránvárosban és a Kertvárosban bízhatunk ebben, ezektől a városrészektől távolodva a szintidők fokozatosan nőnek.

A Mecsek-oldalban például már hét-tizenkét perc is eltelhet a hívástól számítva, míg a Komlói út egyes részein és többek között Hirden akár negyed óra is.

A megyeszékhelyhez legközelebb eső városban, Kozármisleny egyes részeiben szintén tizenöt perc is lehet a várakozási idő.

P. Zs.