Hivatalos: nem lesz tábor Martonfán, Bólytól továbbépítik az M6-ost a horvát határig

2015. november 26. csütörtök 19:06

Hivatalos: nem lesz tábor Martonfán, Bólytól továbbépítik az M6-ost a horvát határig

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány csütörtöki ülésén bejelentette, nem építek fel Martonfán a menekülttábort, s döntöttek arról is, hogy az M6-os autópályát meghosszabbítják Bólytól a horvát határig, Ivándárdáig.  

Amint arról a Pécsi Újság.hu elsőként beszámolt, lényegében már szeptemberben eldőlt, hogy mégsem építik fel a Martonfára (és a Zala megyei Sormásra) tervezett menekülttábort. Ez csütörtökön hivatalossá vált

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány ülését követően a kormányinfón számolt be a döntésről.

Mindennek hátterében az áll, hogy az idő egyszerűen túllépett a magyarországi menekülttáborok létesítését célzó elképzeléseken, az illegális bevándorlókkal kapcsolatos új fejlemények (a déli határ lezárása, a migránsokra vonatkozó szigorú szabályozás bevezetése;) miatt már nincs szükség a fogadóállomásokra.

Lázár ugyanakkor megerősítette, a déli határszakaszokon a kerítés továbbra is marad, mindaddig, amíg a migránsáradat miatt kialakult válsághelyzet miatt szükség van rá.

A politikus szólt arról is, hogy a kabinet határozott az M6-os autópálya meghosszabbításáról, a kétszer kétsávos új szakasz Bólytól Ivándárdáig vezet majd. A korábbi bejelentések szerint már 2018 elkészülhet a csaknem húsz kilométeres szakasz, ami mintegy ötvenmilliárd forintba kerül.

- A beruházáshoz szükséges pénz rendelkezésre áll - mondta hírportálunknak még szeptemberben Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

A baranyai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos hozzátette, az építkezés előkészítése még idén elkezdődik, amit már a konkrét munkálatok fognak követni, méghozzá mielőbb.

A mohácsi választókerület képviselőjének bejelentését megelőzően még arról érkeztek hírek, hogy csupán egyszer egysávos gyorsforgalmi út épül a határig, most már azonban ugyancsak hivatalos, hogy mégis autópályán vihet majd az út a horvát határig.

Archív képünkön: egy transzparens az illegális bevándorlók számára Martonfára tervezett ideiglenes befogadóállomás elleni tüntetésen a pécsi Széchenyi téren augusztus 7-én.

M. B. - Fotó: MTI