Hitelfelvételről és utcanevek megváltoztatásáról döntött a pécsi közgyűlés

2015. március 26. csütörtök 15:26

Hitelfelvételről és utcanevek megváltoztatásáról döntött a pécsi közgyűlés

Pécs város közgyűlése csütörtöki ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a baranyai megyeszékhelyen a közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. 3,5 milliárd forintos hitelből folytassa buszcsereprogramját. Emellett utcanevek megváltoztatásáról is határoztak.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a hitel segítségével a városi tulajdonú vállalat azokat az öreg, Ikarus és Mercedes típusú járműveket válthatja ki, amelyeket jelenleg bérel a Pécsi Közlekedési Zrt.-től. Hozzátette: a 3,5 milliárd forintos kölcsön felhasználásával a pécsi buszpark több mint kétharmadát cserélik le, s hosszú távra biztosítják annak segítségével a közösségi közlekedést a városban.

Paiger István, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója az ülésen kifejtette: a hétéves Volvo 7700 típusú járművek közül 38 csuklós és 77 szóló, azokat üzembe állításuk óta a gyártó szervizelte Hollandiában, ahol eddig futottak.

Hozzátette: a járművek műszaki állapota meglepően jó, s azok alkalmasak a pécsi közösségi közlekedés szolgálatára. Kitért arra, hogy már vannak tapasztalataik a típuscsaláddal kapcsolatban, hiszen jelenleg is szolgálnak a városban ilyen buszok tesztjelleggel.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a hitel lehívását követően két-három hónap alatt történhet meg a buszok leszállítása, azok a nyártól már részt vehetnek a pécsi közlekedésben.

A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy négy pécsi utca nevét megváltoztatják, mert azok elnevezése a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerekre utal.

Az utcák új nevét a pécsiek javaslatára határozták meg, erre vonatkozóan még a nyáron tettek közzé felhívást. A döntéssel az Alpári Gyula utcából Aranycsapat utca, az Erdei Ferenc utcából Csorba Győző utca, a Gorkij utcából Hamerli Imre utca, az Ifjúmunkás utcából Martyn Ferenc utca lett.

A határozat 425 lakost érint, az ő okmányaikat ingyen lecserélik.

(mti)