Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a Mecsekerdő Zrt.-nél

2015. november 17. kedd 11:56

Befejezte az Állami Számvevőszék a Mecsekerdő Zrt. vagyongazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság mérlege nem a valós állapotot tükrözte, a vagyonnyilvántartása nem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak, a vagyonkezelési szerződés pedig nem támogatta a vagyongazdálkodási feladatok átlátható végrehajtását, valamint a szabályszerű vagyongazdálkodást. A tulajdonosi joggyakorlók tevékenysége az ellenőrzött időszakban nem támogatta teljes körűen a felelős vagyongazdálkodás megvalósulását. 

Az Állami Számvevőszék korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján döntött az összes erdőgazdasági társaság ellenőrzésének megindításáról. Ennek során az ÁSZ a társaságok 2009. és 2014. első féléve közötti vagyongazdálkodásának, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét értékelte.

A Mecsekerdő Zrt. Baranya megye erdőterületeinek a felén, a Dráva folyó, a Zselic és a Mecsek-hegység területein, 52 470 ha erdőterületen és 2235 ha egyéb művelési ágú földterületen gazdálkodik, központja Pécs. A társaság a vagyonkezelésben lévő állami erdők és azzal szerves egységet képező egyéb földterületek értékét mérlegeiben nem szerepeltette, a vagyonkezelésbe vett eszközöket nem mutatta be a kiegészítő mellékletben mérlegtételek szerinti megbontásban. A könyvvizsgáló ezeket az ellenőrzött időszakban nem kifogásolta.

A vagyonnyilvántartás tételesen nem tartalmazta a vagyonkezelt eszközök könyv szerinti bruttó és nettó értékét, valamint az értékben bekövetkezett egyéb változásokat, ezért a nyilvántartás nem biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

A kezelt ingatlanokról tételes mennyiségi kimutatást vezettek, ami megfelelt a vagyonkezelési szerződés szerinti előírásnak, azonban nem felelt meg a számviteli törvényben a kezelt vagyon nyilvántartására vonatkozó szabálynak. Az 1996-ban kötött vagyonkezelési szerződés nem felelt meg a hatályos rendelkezéseknek, hatályon kívül helyezett jogszabályi hivatkozásokat tartalmazott, illetve nem tartalmazott minden szükséges előírást. A felek a szerződést, illetve a vagyonkezelési díjat évente nem vizsgálták felül.

A Mecsekerdő Zrt. az ágazati szabályokat nem teljes körűen tartotta be, 2009-2013. között bírság kiszabására is sor került. A társaság a saját vagyonnal való gazdálkodás során 2009-2010. között két alkalommal a tulajdonosi joggyakorló döntése nélkül terhelte meg a társasági vagyont.

A társaság kialakította és működtette a feladatellátást támogató kontrollrendszert, az információáramlási és monitoring rendszert. 2013 szeptemberétől rendelkezett a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó szabályzattal, azonban a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzat-készítési kötelezettségnek nem tett eleget.
A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a vagyonkezelési szerződéssel kapcsolatban feltárt hiányosságokat nem szüntette meg, nem élt a kezelt vagyon használatára vonatkozó ellenőrzési jogával, nem ellenőrizte a vagyonnyilvántartás hitelességét, teljességét és helyességét sem.


Az ÁSZ az MNV Zrt. vezérigazgatójának, az NFA elnökének, valamint a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Forrás: Állami Számvevőszék