Hétfőtől Pécsett is a postaládákban landolnak a népszavazásról szóló értesítők

2016. augusztus 07. vasárnap 16:00

Hétfőtől Pécsett is a postaládákban landolnak a népszavazásról szóló értesítők

Hétfőn Pécsett is megkezdik az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi népszavazásról szóló értesítő kézbesítését.  

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az országos népszavazás kitűzéséről és arról tájékoztatja a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben.

Az értesítők nyomtatása az augusztus 5-i névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött meg, ezek kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 8 millió választópolgár értesítője legkésőbb augusztus 15-éig postára kerül. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Egyértelművé teszi továbbá a szavazás helyét és idejét is.

A Pécsi Választási Iroda tájékoztatása szerint a szavazás napján lakhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát.

Az átjelentkezést szeptember 30-án 16.00 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe vételt 2016. szeptember 24-én 16.00 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon, illetve levélben vagy személyesen a lakóhely szerint illetékes választási irodától.

Emlékeztetőül a népszavazásra feltett kérdés:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

EQM - MTI - Fotó: Bruzák Noémi