Helyzetbe hozná a Pécsi Sörfőzdét az önkormányzat - a cég ezért milliókat fizet a városnak

2013. január 08. kedd 19:25

Helyzetbe hozná a Pécsi Sörfőzdét az önkormányzat - a cég ezért milliókat fizet a városnak

Szorosabbra fűzi a 2011 novemberében kötött megállapodását a Pécsi Sörfőzde Zrt. és a város önkormányzata, eszerint egyre több helyen olthatják Szalonnal vagy Pécsi Sörrel majd szomjukat a városlakók és az ide látogatók. A pécsi fesztiválok sörkínálatában és a Zsolnay Kulturális Negyedben bizonyos, hogy túlsúlyban lesznek a itt gyártott italok, de a város egyéb módokon is igyekszik helybe hozni a gyártót. A sörfőzde pedig megfizeti ennek ellenértékét.

A megállapodás értelmében az önkormányzat, vagy cégei, illetve az általuk megbízott külsős rendezvényszervező által bonyolított eseményeken, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed újonnan nyíló vendéglátó egységeiben 80-20 százalékos arányban lesznek jelen a Pécsi Sörfőzde Zrt. termékei.

A sörfőzde ezen kívül reprezentációs célra a városházát is ellátja, cserébe pedig a város a rendezvényei kiadványain, plakátjain fogja hirdetni a pécsi söröket. Például az önkormányzat a jövőben igyekszik elérni, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokban létesíteni kívánt új vendéglátóhelyeken érvényesüljön a részbeni kizárólagosság, amennyiben sikerül erről megállapodni a leendő üzemeltetővel.

A szerződésben ez a kitétel a következőképpen szerepel: az önkormányzat „az összes újonnan üzemeltetésre és bérletben kiadásra kerülő egységre vonatkozóan a bérleti szerződéseket a jelen megállapodássl összhangban köti meg, és a Pécsi Sörfőzde termékeire vonatkozó (...) kizárólagosságot szerződéskötési feltételként törekszik meghatározni".

A Pécsi Sörfőzde még a tavalyi évre a módosított kontraktus aláírását követően hárommillió forint támogatást fizet az önkormányzatnak, amelyből 2 millió a Pécsi Kulturális Központ ez évi rendezvényeire, tehát az Örökség és Sétatérfesztiválra, valamint az általuk a kulturális negyedbe illetve a Kodály Központba szervezett programjaira jut. A fennmaradó 1 millió forint pedig a Zsolnay Örökségkelő által jegyzett programokat illeti.

A sörgyár ezen felül 2016-ig minden évben 2,5 millió forintot fizet a Zsolnay Kulturális Negyed vendéglátó egységeiben lévő részbeni kizárólagosságáért.

Képünk
illusztráció.

Balikó Gergő