Házhoz jön az ombudsman, most a baranyaiakat kérdezik

2014. október 31. péntek 08:51

Házhoz jön az ombudsman, most a baranyaiakat kérdezik

Dr. Székely László felhívása Baranya megye polgáraihoz.

Az ombudsman Baranya megyében folytatja a helyi panasznapok sorozatát. A biztosok gyakorlatában immár hagyományos kezdeményezés célja az, hogy az állampolgárok ilyen módon is kérhessék az alapvető jogok biztosának segítségét, amennyiben úgy látják, hogy valamely hatóság vagy közszolgáltató szerv sérelmet okozott nekik.

A mellékelt listán feltüntetett polgármesteri hivatalokban 2014. november 3-án panaszládákat helyeznek el, amelyekben november 21-ig gyűjtik a panaszbeadványokat. Ezeket az alapvető jogok biztosa és munkatársai kivizsgálják (ha egy panasz nem tartozik az ombudsman hatáskörébe, továbbítják az ügyben illetékes hatóságnak) és ha szükséges, helyszíni meghallgatásra hívják a panaszosokat. A meghallgatás helyéről és időpontjáról minden érintett értesítést kap.

Dr. Székely László (képünkön) 2014. december 3-4-én Baranya megyébe látogat, vele együtt részt vesz a panasznapon dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak, valamint dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes is.

Az ombudsmani tevékenység egyik tapasztalata az, hogy nem mindenki képes a megszokott módokon (http://www.ajbh.hu/panasz-benyujtasa) bejelenteni a panaszát. Vannak, akik nem is tudnak arról, hogy a Biztoshoz fordulhatnak, amennyiben egy hatóság, vagy közszolgáltatást végző szerv sérelmet okoz nekik és azt nem követi elfogadható megoldás. Sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy például e-mailben jelentsék be a panaszukat, másoknak gondot okoz a beadvány megfogalmazása (ezért a panaszbejelentésnek nincs formai előírása) és vannak, akik nem képesek, vagy csak nehézségek árán tudnának személyesen is Budapestre utazni, hogy a Biztos hivatalában adják elő a sérelmeiket. Ezért a panasznapokra az ombudsman a munkatársai kíséretében elmegy a megyébe, ezzel könnyítve meg a személyes találkozást.

A panaszok továbbításához gyűjtőládák állnak a rendelkezésre a következő helyszíneken:

BÓLYI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
Cím: 7754 Bóly, Rákóczi Ferenc u. 3.

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA
Cím: 7300 Komló, Városház tér 3.

MOHÁCS VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7700 Mohács, Széchenyi tér 3.

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

PÉCSVÁRAD VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7720 Pécsvárad, Szentháromság tér 3.

SÁSD VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7370 Sásd, Rákóczi út 3.

SELLYE VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7960 Sellye, Dózsa György út 1.

SIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7801 Siklós, Kossuth tér 1.

SZENTLŐRINC VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7940 Szentlőrinc, Templom tér 8.

SZIGETVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Cím: 7900 Szigetvár, Zrínyi tér 1.