Hat orvosi rendelőt felújítanak, Hirden pedig egy teljesen újat építenek

2017. január 30. hétfő 08:35

Hat orvosi rendelőt felújítanak, Hirden pedig egy teljesen újat építenek

Csaknem hétszázmillió forintot fordíthat az önkormányzat háziorvosi rendelők felújítására, valamint egy új kialakítására, amennyiben sikeres lesz a város már beadott, ezt célzó pályázata. Ha minden jól megy, a fejlesztések jövőre készülnek el.  

A legutóbbi közgyűlésen döntöttek a pécsi képviselők egy pályázat beadásáról, amelynek segítségével tovább folytatódhat a pécsi házi- és gyermekorvosi rendelők korszerűsítése.

Siker esetén majd' hétszázmillió (egészen pontosan 677 millió) forintot fordíthatnak erre a célra. A remélt támogatás vissza nem térítendő, azaz a városnak egyetlen forintjába sem kerülnének a tervezett beruházások.

Hat helyen, a B utcában, a Mázsaház utcában, a Pázsit utcában, a Bittner Alajos utcában, a Gesztenyés utcában és a Mikszáth Kálmán utcában újulhatnak meg a rendelők, a hirdi óvoda területén pedig egy új gyermekorvosi rendelőt építenek.

A felújítások esetében gyakorlatilag teljes rekonstrukciókról van szó. Új, korszerű világítótesteket szerelnek fel, kicserélik a nyílászárókat, a falakat és az aljzatot borító burkolatokat, valamint a fűtési rendszereket. Utóbbiak részeként vandálbiztos szabályozókkal látják el a radiátorokat.

A kiviteli tervek idén őszig készülnek el, ezt követően a kivitelezők kiválasztása következhet, a munkálatok pedig jövőre indulhatnak - persze csak akkor, ha sikeres lesz a pályázat.

Amint arról már hírt adtunk, a Kertvárosban, a Csontváry sétányon helyet kapó új rendelőintézetet ennél már korábban, még idén birtokukba vehetik a pécsiek. A komplexumban többek közt háziorvosi rendelőket, anyatejgyűjtő állomást, nőgyógyászati, szemészeti szakrendelőt, gyermek pszichiátriát és labort is kialakítanak.

Uránvárosban pedig a Kőrösi Csoma Sándor utcában található épületben alakítja ki az önkormányzat az új rendelőt, ahova a Veress Endre utcai intézményből költözik át három gyermekorvosi praxis, illetve a védőnői szolgálatok. Ez a beruházás 234 millió forintba kerül, a támogatás egy európai uniós pályázat keretében érkezhet városunkba, az ehhez szükséges dokumentumokat szeptemberben benyújtották.

Képünkön: a Mikszáth Kálmán utcai rendelő.

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva