Háromezernél is többen vettek részt a Pécsi Egyházmegye bátai zarándoklatán

2015. október 05. hétfő 11:22

Háromezernél is többen vettek részt a Pécsi Egyházmegye bátai zarándoklatán

Az összesen több mint háromezer zarándok Szekszárd és Mohács irányából érkezett Bátára, az ünnepi szentmisére. A bátai kegyhely idén ünnepli 600 éves jubileumát.

A Tolna megyei hívek Szekszárdról, a baranyaiak Mohácsról indultak szombaton kora reggel, hogy együtt ünnepeljék a Szent Vér-kegyhely 600 éves jubileumát. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a magyarországi püspökökkel, két horvátországi érsekkel és a Pécsi Egyházmegye papságával együtt mutatta be az ünnepi szentmisét.

„Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért" - idézte János evangéliumát Bábel Balázs érsek. „A modern orvostudomány az ember szerveit tudja pótolni, de a vért nem lehet helyettesíteni semmivel. Krisztus vére az üdvösséget eredményezi mindannyiunk számára" - mondta homíliájában az érsek.

Az ünnepi szentmise után körmenettel zárult a Szent Vér-kegyhely jubileumi ünnepsége.

„Szeretnénk, ha ez az egyházmegyénkben lévő páratlan érték a hívek előtt is ismertté válna, ahogy az előkészítő évben és a jubileumi évben szervezett zarándoklaton, továbbra is egyre több plébánia keresné fel a bátai Szent Vér-kegytemplomot" - mondták el a szervezők.

„A Krisztust követő élet küzdelmet kíván tőlünk, de ez a reményből forrásozó élet az öröm forrása" - mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök. Arra kérte a zarándokokat, gondolják át, mit jelent ma, mindennapi életük számára a megváltottság tudata.

„Legyen a Szent Vér tisztelete erőforrás a mi számunkra is" - hangsúlyozta Udvardy György, és arra buzdította a zarándokokat, hogy minél többen keressék fel a kegyhelyet.

Bátán található Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelye. A korábban itt álló bencés apátságot Szent László király alapította 1093-ban a Klastrom-hegyen, ahol a 15. század elején Krisztus valóságos vére megjelent az Oltáriszentségben. Az eucharisztikus csoda hírére a hely az egyik legjelentősebb nemzeti kegyhelyünkké vált a középkorban, amelyet IV. Jenő pápa 1434-ben búcsúkiváltság adományozásával szentesített. 2015-ben ennek az országos hírű kegyhellyé válásnak ünnepeljük a 600 éves jubileumát.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye