Harmadik rendszámtáblát is kérhetnek az autósok

2017. április 10. hétfő 16:13

Harmadik rendszámtáblát is kérhetnek az autósok

Áprilistól lehetőség van kerékpárszállító eszközre rendszámtáblát igényelni a kormányablakokban. Ez nagy segítséget jelenthet azoknak, akik rendszeresen szállítják így kétkerekű járműveiket.  

Egy régóta megoldatlan probléma végére került pont. Korábban ugyanis azok, akik olyan vonóhorogra vagy hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartóval rendelkeztek, amely kitakarta a rendszámtáblát és a világítást, a jogszerű szállítás céljából kénytelenek voltak a rendszámtáblát a kerékpártartóra átszerelni. Az Európai Unió más országaihoz hasonlóan - Magyarországon is kérhetnek a gépjárműtulajdonosok egy harmadik rendszámtáblát, kifejezetten a kerékpárszállításhoz.

A rendszámtáblát a kormányablakokban kell igényelni, ezt megelőzően azonban a közlekedési hatóságnál a kerékpárszállítót felszerelt állapotban kell bemutatni. Ez történhet bármely műszaki vizsgálóállomáson időszakos, illetve forgalomba helyezés előtti műszaki vizsgálat keretében, vagy - amennyiben még érvényes az autó műszaki vizsgája - akkor a közlekedési hatóságnál (7630 Pécs, Hengermalom u. 2.).

Az eljárás során a következőket vizsgálják a szakemberek:
- a kerékpárszállító műszaki állapotát, nincs-e repedés, törés, vagy rögzítési hiba
- a világító berendezés megfelelőségét és működőképességét
- a rendszámtáblatartó és a világítás felszerelésének módját (a kerékpárszállítóhoz elmozdulásmentesen kell rögzíteni)

A kerékpárszállító eszközön elhelyezett különleges rendszámtábla karakterei megegyeznek azon gépkocsi rendszámtáblájának a karaktereivel, amelyhez kiadták, azzal az eltéréssel, hogy ez a tábla szürke színű. A gyártás engedélyezésének díja 5.500 forint, mely tartalmazza a hatósági jelzés kiadásával kapcsolatos díjat is. A különleges rendszámtábla régi és új típusú rendszámtáblával rendelkező gépkocsihoz egyaránt kiadható, azzal a megkötéssel, hogy a régi típusú rendszámtáblával rendelkező járműhöz is új típusú rendszámtáblát kell kiadni.

Baranya Megyei Kormányhivatal - Fotó: Facebook