Harc a szemétért: ami sokaknak hulladék, másnak kincs, elindult a lomtalanítás

2017. március 22. szerda 15:57

Harc a szemétért: ami sokaknak hulladék, másnak kincs, elindult a lomtalanítás

A napokban elkezdődött a lomtalanítási szezon Pécsett. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a háztartások végre megszabadulhatnak a feleslegessé vált limlomoktól, másrészt viszont „cserébe" egy ideig harci állapotok köszöntenek be a város egyes pontjain. Mit visz el a BIOKOM és mire csapnak le a lomisok? 

Már úton van a városüzemeltető cég lomhulladékot gyűjtő járata. Első körben a kertvárosi Árnyas út környékéről vitték el a kihelyezett halmokat, de a tavasz folyamán persze az egész várost bejárják majd.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a lomtalanítással nem csak a tárolók kiürülése, hanem a közterületek rendezetlensége is együtt jár. A pécsiek egy része már napokkal a gyűjtőjárat érkezése előtt kihelyezi a feleslegessé vált tárgyakat, a kialakult szigeteket aztán rövid időn belül széttúrják a hasznosítható dolgok után kutatók. Pedig - mint arra a BIOKOM-nál felhívják a figyelmet - a közterületre kitett lom a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdona. Azaz, gyakorlatilag lopásnak számít, ha onnan akármit elvisznek, a történet vége pedig súlyos pénzbírság lehet.

A városüzemeltetési cég tájékoztatása szerint többek közt nagyobb méretű bútorokat, ágybetéteket, illetve a háztartásokban feleslegessé vált, a hulladékgyűjtő edényben méretük miatt el nem helyezhető, kiselejtezett limlom hulladékot szállítanak el.

Lehet, hogy több körben viszik el

A BIOKOM-nál közölték, a kihelyezett lom mennyiségét figyelembe véve, illetve a közúti forgalom minél kisebb akadályozása miatt előfordulhat, hogy nem egyszerre érkeznek meg a járatok egy adott helyre. Azt kérik tehát, hogy az első gyűjtő autó érkezése után még ne vigyék vissza - persze, ha az előírásoknak megfelelő a hulladék - a kihelyezett tárgyakat.

Talán kevesen tudják, de az elektronikai hulladék a „ki nem helyezhető" kategóriába tartozik. Ennek ellenére gyakran látni ilyenkor elromlott hűtőket, televíziókat szomorkodni a hulladékhalmokban. Ha ezeket a BIOKOM nem is szállítja el, megteszik mások: alkatrésznek, vagy „kilóra" még értékesíthetőek, ezért nem sokáig maradnak utcán az ilyen kincsek, a lomisok hamar lecsapnak rájuk.

A városüzemeltetőnél hangsúlyozzák, a veszélyes hulladékot, illetve építési törmeléket szigorúan tilos kihelyezni - aki ezt teszi, szintén szabálysértést követ el. Az ilyen anyagok milliós károkat okozhatnak a BIOKOM gépeiben, sajnos volt is már ilyenre példa.

Hogy pontosan mikor merre jár a gyűjtőjárat, ide kattintva tekinthető meg, illetve a 72/502-111-es telefonszámon kérhető információ ezzel kapcsolatban.


Képünk a Krisztina téren készült - ezt a halmot nem lomtalanításkor tették ki. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)