Hangversenyt rendeznek a Szovjetunióba hurcoltak emlékére

2017. február 18. szombat 13:30

Hangversenyt rendeznek a Szovjetunióba hurcoltak emlékére

Hangversennyel emlékezik a Szovjetunióba hurcoltakra a Pannon Filharmonikusok szombaton este a Kodály Központban. 

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében megrendezésre kerülő koncert a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének zárásaként már nem az átélt borzalmakról, fájdalmakról, hanem a megbocsátásról, az emberi méltóságról és a jövőbe vetett hitről szól. Egy-egy magyar, német és orosz zenemű megszólaltatásával az egymás ellen kényszerített nemzetek a művészetben megbékélésre találnak.

A koncert szünetében a hangversenyterem előcsarnokában az emlékév eseményeiről fotókiállítás látható.

Az ünnepi hangversenyen a Szovjetunióba hurcoltak emlékének elsősorban Csíky Boldizsár 2008-ban bemutatott „szimfonikus emlékképe", a Gulag állít emléket. Az erdélyi születésű zeneszerző darabját két klasszikus mű keretezi.

Az első Csajkovszkij szintén háborús allúziókkal teli műve, a török - szerb katonai konfliktus hatására komponált Szláv indulója. A sort Felix Mendelssohn-Bartholdy utolsó szimfóniája zárja, amely egyben a reformáció emlékévéhez is kapcsolódik.

A koncert a GUPVI-GULAG Emlékbizottság támogatásával, a Pannon Filharmonikusok és a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének koprodukciójában valósul meg.

A hangverseny este hatkor kezdődik, a belépőjegy 2500 forintba kerül.

 

Forrás: PFZ