Hamis útlevelekkel bizniszeltek Pécsett, bíróság elé állítják a bűnszervezet tagjait

2017. január 05. csütörtök 09:02

Hamis útlevelekkel bizniszeltek Pécsett, bíróság elé állítják a bűnszervezet tagjait

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség egy kilenc főből álló bűnszervezet ellen. Kormánytisztviselők is érintettek. 

Az ügyészség közlése szerint a bűnszervezet tagjai 2015-ben elhatározták, hogy külföldi állampolgárok részére hamis magyar útlevelek kiállíttatásával fognak jövedelemre szert tenni.

Módszerük lényege az volt, hogy korábban honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett személyek személyi okmányait, adatait használták fel. Ezeket az érintettektől megvásárolták, illetve azokat egyéb, illegális módon megszerezték, meghamisították.

Az elkövetők ezt követően az okmányokkal igényeltek magyar útleveleket különböző kormányhivatalokban, ahol a tisztviselők közreműködésével a külföldi állampolgárok mások adataival, de már saját arcképükkel, ujjlenyomatukkal szereztek valótlan tartalmú útleveleket.

A bűnszervezet tagjai a feladatokat felosztották egymás között, voltak, akik a felhasználni kívánt okmányok beszerzésében, a külföldiek beszervezésében, az ő szállításukban működtek közre. A bűnözői csoporton belül voltak közvetítők, akik a megvesztegetett kormánytisztviselők és a szervezet tagjai között tartották a kapcsolatot.

A bűnszervezet tagjai 2016. év első két hónapjában 49 külföldi személy részére készíttettek magyar útlevelet Pécsett, az ebben való közreműködésért a kormányhivatalnok személyenként 80 eurót kapott. A bűnözői csoport tagjainak a külföldiek fejenként 10-12 ezer eurót fizettek egy-egy útlevélért.

A társaságot a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség közel 100 rendbeli bűncselekménnyel vádolja, melyek közül a legsúlyosabb 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, tekintettel azonban arra, hogy a bűncselekményeket bűnszervezetben követték el, a kiszabható büntetés felső határa akár 24 év is lehet.

A nyomozás során mintegy 96 ezer eurót (16 millió forintot), illetve nagy értékű autókat foglaltak le a hatóságok.

Képünkön: a lefoglalt pénz egy része.

Forrás: Pécsi Járási Ügyészség