Hamis tanúzásra akarta rábírni ismerősét egy férfi

2017. február 02. csütörtök 09:09

Hamis tanúzásra akarta rábírni ismerősét egy férfi

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség büntetőügyben elkövetett hamis tanúzásra felhívás bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki az ellene indult büntetőeljárásban egy tanút akart befolyásolni.

A férfi ellen a Komlói Rendőrkapitányság folytatott nyomozást lopás bűntette miatt. Az eljárás során őt gyanúsítottként hallgatták ki, mely gyanúsítás szerint egy mecseki vadászházból kukoricát lopott. A férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, védekezésül előadta, hogy a kukoricát egy ismerősétől kapta értékesítés céljából.

A gyanúsítotti kihallgatását követően a férfi felkereste a vallomásában megjelölt ismerősét és megkérte, hogy tanúvallomása során az ő védekezését támassza alá, vagyis hogy a kukoricát tőle kapta. A tanút a nyomozó hatóság a későbbiek során kihallgatta, ő azonban a férfi felhívása ellenére valós tartalmú vallomást tett, elmondta, hogy ő nem adott kukoricát a gyanúsítottnak.

A férfi azzal, hogy a büntetőeljárásban a tanút hamis tanúzásra akarta rábírni, megvalósította a büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás bűntettét, mely bűncselekmény büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Pécsi Törvényszék