Hamarosan nyílik a Sopianae-kiállítás a Janus Múzeumban

2015. április 27. hétfő 14:59

Hamarosan nyílik a Sopianae-kiállítás a Janus Múzeumban

2015 májusától megnyílik a Sopianae - Baranya római kori leletei című állandó régészeti kiállítás első szakasza a Káptalan u. 4. szám alatt, ezáltal a „Múzeum utca" újabb attrakcióval bővül. Az interaktív, látványos elemekkel gazdagított tárlat oktatási, ismeretterjesztési célokat egyaránt kiválóan szolgál.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya országos jelentőségű, sőt világhírű leletegyüttessel rendelkezik, de mivel 2009 óta nincs Pécs és Baranya megye római kori leleteit bemutató állandó kiállítása, így sajnos a nagyközönség előtt eddig rejtve maradtak ezek az értékek. Pécs MJV és közvetett módon a Janus Pannonius Múzeum - a Pécsi Városfejlesztési Zrt. közreműködésével - 5+10 millió forint pályázati támogatásban részesült a cél megvalósítása érdekében. Így 2015 májusától megnyílik a Sopianae - Baranya római kori leletei című állandó régészeti kiállítás első szakasza a Káptalan u. 4. szám alatt, ezáltal a „Múzeum utca" újabb attrakcióval bővül.

A kiállítás igen látványos elemekből épül fel: a római kori Sopianae-t bemutató, interaktív 3D rekonstrukció mellett a Kozármislenyben feltárt, 2. századból származó halottaskocsi életnagyságú modelljét, az ókori Sopianae legszebb tárgyi leleteit, használati tárgyait, továbbá a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius bronzfejet csodálhatják meg a látogatók. Emellett egy külön teremben állítják ki a Fetter Antal által elkészített ókeresztény építmény-maketteket.

A régészek az egykori Sopianae területének 1/3-át tárták fel, az állandó kiállítás a település Kr. u. 4. századi ókeresztény korszakát mutatja be. A kiállítást előkészítő, szervező szakemberek a korábbi ásatások eredményeit, az ott talált leleteket vetítették fel a mai várostérképre, a megtalált sánc- és városfal-részletek alapján sikerült meghatározni a város ókori kiterjedését. Így a rendelkezésre álló források alapján, továbbá az alkotó képzelet segítségével az akkori fórumokat, utcákat, tereket is megrajzolták. Az animációkon több elképzelt épület utal Sopianae fel nem tárt területeire is.

A kiállítás látogatói a római kori város épületei közül háromban virtuális sétát tehetnek. Az animációk elkészítésében a szakmai hátteret biztosító régészeken túl nagyon fontos szerep jutott a 3D rekonstrukciót készítő Németh Ádámnak, hiszen az egykori utcákat, épületeket, s persze a sétáló embereket az ő munkájának eredményeként látjuk igen élmény- és életszerűnek.

A kiállításban ugyanilyen érdekesnek ígérkezik a 2. századi halotti kocsi, amelynek egyes darabjait Kiss Attila találta meg Kozármislenyben. Rajzon rekonstruálta a kocsi szerkezeti elemeket, majd ezt a munkát folytatta dr. Visy Zsolt régész, végül a modellt Varga Péter építette fel. A kocsit egykor pogány jelképeket is tartalmazó bronzdísszel látták el, amit a modellen láthatunk, de a 3D rekonstrukción szereplő hasonló kocsiról lehagyták, hogy illeszkedjen a keresztény korszakhoz.

A Sopianae - Baranya római kori leletei című állandó régészeti kiállítás első szakasza kiválóan alkalmas lesz már az általános iskolás kortól a játékos tanulásra, különféle, a témához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására.

Az állandó tárlat megnyitása fontos előrelépés a Janus Pannonius hatalmas leletanyagának bemutatásában, azonban csak első lépcsőnek tekinthető a folyamatban. Az állandó kiállítás 2015 végére megnyitni tervezett, második, most pályázati előkészítés alatt álló részében a római kori mindennapi élet egész Baranya megye területén megtalált leletei mellett - sok más mellett - maketteket, a világörökség jelképeként szolgáló krisztogramot, arany-, ezüst és bronzékszereket, továbbá római kori kerámiát és üvegeket vehetünk majd szemügyre.

Forrás: JPM