Hamarosan elektromos bringákkal szelhetjük át a várost a Zsolnay-negyed és az egyetem között

2016. július 25. hétfő 16:32

Hamarosan elektromos bringákkal szelhetjük át a várost a Zsolnay-negyed és az egyetem között

A tervek elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás már folyamatban van, s várhatóan a kivitelezés is elkezdődhet idén, amelynek eredményeképp 2018 tavaszától bárki kölcsönözhet elektromos kerékpárt a Zsolnay-negyed és az Ifjúság úti egyetemi kampusz között vezető útvonalon. A beruházás 180 millió forintba kerül, de a városnak egyetlen fillére sem bánja. 

Sínen van a Pécset kelet-nyugati irányban átszelő elektromos kerékpárút-hálózat kialakításának ügye. A legutóbb tartott közgyűlésen a képviselők jóváhagyták a támogatói szerződés megkötését, amelynek nyomán megérkezhet a pályázati támogatás.

Amint az a Páva Zsolt, Pécs polgármestere által jegyzett előterjesztésből kiderült, az Ifjúság úti egyetemi kampusz és a Zsolnay-negyed között vezető útvonalon kialakítandó hét gyűjtőpont, a több mint száz dokkolóhely és a hetven elektromos kerékpár megvásárlása mintegy 180 millió forintba kerül. A város kasszáját azonban egyetlen forint sem terheli, ugyanis az elképzelést teljes egészében pályázati forrásból válthatják valóra.

Az elektromos bringákat bárki használhatja majd. Előzetes regisztráció, majd azonosítást követően lehet elvinni a járgányokat a gyűjtőhelyekről, amelyeket bármelyik, erre a célra kialakított állomáson kell használat után leadni.

Mindezt teljesen automatizált rendszer segítségével, vagyis személyzet nélkül, ami azért előnyös, mert a rendszer olcsón fenntartható.

Hét gyűjtőpontot építenek

A tervek szerint hét gyűjtőállomást alakítanak ki, ahol felvehetjük, illetve letehetjük a kerékpárokat. A 400 ágyas klinikánál, a Barbakánnál, a Széchenyi téren, a Hal téren, a Búza téren, a 48-as téren, valamint a Zsolnay-negyedben.

Jelenleg a tervek elkészítésére keresi a kivitelezőt a város, az erre kiírt első pályázat eredménytelen volt, most a második etapot futják.

Az ütemezés szerint az év végéig a kivitelezőt is kiválaszthatják, aki várhatóan akár már ebben az esztendőben hozzáfoghat a teendőkhöz, hogy aztán 2018 tavaszán már ki is próbálhassák a pécsiek az e-bringákat.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva