Halálos mérgezést kapott a trágya gyűjtőaaknájában

2017. március 16. csütörtök 17:50

Halálos mérgezést kapott a trágya gyűjtőaaknájában

Egy sertéstelep dolgozója halálos munkahelyi balesetet szenvedett, miután egy dugulás elhárítását követően mérgezést kapott a hígtrágya gyűjtőaknájában.  

A Pécsi Járásbíróság a március 9-én kihirdetett ítéletével halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt M.T. elsőrendű vádlottat 1 év fogházra, G.Zs.A. másodrendű vádlottat pedig 6 hónap fogházra ítélte, amelynek végrehajtását az elsőrendű vádlott esetében 2 évi, a másodrendű vádlott vonatkozásában 1 évi próbaidőre felfüggesztette, egyben a vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette.

A sértett egy Pécs környéki mezőgazdasági cég sertéstelepén dolgozott.

2013. júliusában a sertéstelepen két hizlalda között a hígtrágya csővezetéke eldugult, ezért a sértett dugulás elhárítást kért a Tettye Forrásház Zrt-től.

A dugulás elhárítását követően a sértett a csővezetékből zajt hallott, ezért - a dugulás elhárítók figyelmeztetése ellenére - lemászott a hígtrágya gyűjtőaknájának a térszinttől mintegy két méter mélyen fekvő szerelőszintjére, itt azonban olyan magas volt a hígtrágya kénhidrogén koncentrációja, hogy emiatt eszméletét vesztette, majd a későbbiek során a kórházban a kénhidrogén mérgezés miatt elhalálozott.

A vádlottak a mezőgazdasági cég munkavédelmi feladataival, illetve a telephely vezetésével voltak megbízva.

A vádlottak foglalkozási szabályszegései - úgy, mint a munkahely biztonsági követelményének szabályozatlansága, a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények érvényesítésének hiánya - közrejátszottak abban, hogy a sértett halálos munkahelyi balesetet szenvedett.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így a határozat nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék