Hajléktalanok tanyája lett egy pécsi családi ház és a mellette lévő játszótér

2016. február 06. szombat 15:15

Hajléktalanok tanyája lett egy pécsi családi ház és a mellette lévő játszótér

A mostani télen már háromszor gyújtottak fel egy üresen álló épületet, miután az oda beköltözött hajléktalanok a hideg téli éjszakákat nyílt tűz mellett igyekeznek átvészelni. A keleti városrészben található ház és a mellette lévő játszótér a helyiek elmondása szerint „csövestanyává" változott.

A város egyik szégyenfoltja a Dobó István utca Budai Állomáshoz közel eső részén emelkedő családi ház. Az épület amúgy akár egy többgenerációs család tágas otthona is lehetne, e helyett évek óta elhagyatott. Üresnek viszont nem nevezhető, hiszen több hajléktalan is beköltözött oda.

- A tulajdonosak sajnos semmit nem tesznek annak érdekében, hogy a házat lezárják. Mára egyébként teljesen lelakták, romos állapotban van - nyilatkozta Lankovics Emil, a környéken is rendszeresen járőröző Pécs-Belvárosi Barkóczi László Polgárőr Egyesület alelnöke. Hozzátette: a hajléktalanok nem csak a házat, hanem a mellette található játszóteret is birtokukba vették.

Bontják a romházakat

A napokban elindult Pécsett a Schlauch Imre Városrendezési Program, amelynek keretében elbontják a romos, városképet csúfító házakat. A Dobó utcában és annak környékén élők abban bíznak, rövidesen a hajléktalanok tanyájává alakult épületet is eltakarítják.

A környéken élők nyilván nem örülnek a rendezetlen környezetnek, és - megfogalmazásuk szerint - a „kétes alakoktól" is tartanak. Több szóbeli inzultus is történt már, a rendőröket is kihívták, ám változás nem történt.

Mint megtudtuk, a zsaruk mellett a lánglovagok is gyakori vendégek a Dobó utcában. A mostani télen már háromszor jártak kint a tűzoltók, a hajléktalanok ugyanis rendszeresen tüzet gyújtanak bent, ami persze könnyen átterjedhet az épületre.

- Szörnyű állapotok uralkodnak ott, de sajnos tehetetlenek vagyunk. A tulajdonos állítólag árulja a házat, de valójában gyakorlatilag szinte semmit nem tesz azért, hogy vevőre találjon. A hajléktalanokat pedig kényszerrel nem lehet kiköltöztetni - sorolta a bajokat a Lankovics Emil.

Az épületen egyébként már nincs egy ép négyzetméter: a tető rogyadozik, a berendezéseket pedig egytől-egyig elhordták vagy teljesen tönkre tették.


Képünkön: így néz ki a Dobó utcai ház.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc