Hajléktalanok a megyében: Pécshez képest Mohácson, Komlón szinte "láthatatlanok"

2015. július 02. csütörtök 14:17

Hajléktalanok a megyében: Pécshez képest Mohácson, Komlón szinte

Nem meglepő, hogy Baranyában Pécsett a legmagasabb a nyilvántartott hajléktanok száma, ezerötszázan élnek az utcán. Mohácson nyolcvan, a megye második legnagyobb városában, Komlón hatvan-hetven hajléktalan él úgy, hogy szinte észre sem lehet venni őket.  

Több mint százhetvenmillió forintból bővíti és korszerűsíti a pécsi Támasz Alapítvány az Edison utcában található férfiak átmeneti szállását - adtuk hírül a közelmúltban. A beszámolóban az is szerepelt, hogy a megyeszékhelyen közel ezerötszáz hajléktalant tartanak nyilván.


A 18 ezer lakosú Mohácson a Mohács-Kölked Református Társegyházközség működtet hajléktalanokat ellátó központot Wébel Zsolt lelkész vezetésével. Ő hírportálunk érdeklődésére elmondta, a Duna-parti városban tizenkilenc fős átmeneti szállóban és egy ötven ember befogadására alkalmas nappali melegedőben várják a krízishelyzetben lévőket.

Wébel Zsolt hozzátette, az átmeneti szállót téli időszakban ennél többen, húsz-huszonöten is felkeresik. Ők leginkább mohácsiak , vagy környékbeliek, de előfordul, hogy az ország egyéb részeiből is érkeznek. Utóbbiak két-három napra, vagy egy hétre szokta „bekéretőzni" a mohácsi szállóra. A nappali melegedő szolgáltatásait napi szinten negyven-negyvenöt veszi igénybe, azok, akiknek valójában valami fedél van a fejük felett, viszont az élethelyzetükből adódóan tüzelőre nem futja, mosni, fürdeni térnek be.

A lelkész kifejtette, a hajléktalan szállóra befogadottakkal együtt átlag nyolcvan mohácsi és környékbeli emberrel van kapcsolatuk. A gondozásukra évi 30 milliós a költségkeretük.

Bár a megye második legnagyobb településén, Komlón szinte láthatatlan e jelenség, nem hivatalos adatok szerint hatvan-hetvenre tehető az otthontalanok száma. Közülük jobbára csak két-három fő látható a városlakók számára, ők is inkább a nyári időszakban. Kasziba Zsuzsannától, a Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ vezetőjétől azt is megtudtuk, miért:

- A városban huszonnégy fős átmeneti szálló működik százszázalékos kihasználtsággal. Télen, a hidegre való tekintettel minden igénylőt felveszünk, ekkor 28-30 embert is ellátunk. Legtöbben komlóiak, de fogadunk igénylőket a kistérség településeiről, illetve már Oroszlóról és Bikalról is. Komlón kevésbé látszik a jelenség - mondja.

Kasziba Zsuzsanna hozzátette, az egykori bányászvárosban egyébként a kiskertek környékén és a külterületi részeken élnek még hajléktalanok. Arra is akad több példa szerinte, hogy három-négy nehéz helyzetbe került ember összeáll, majd egyikük megmaradt lakásába költöznek, és együtt állják az ingatlan fenntartásának költségeit.

Az átmeneti szálló gondozottjaira visszatérve elmondta, többen közülük, főként idősek már évek óta élnek az intézményben. Ők teljes gondozásra szorulnak, ételüket sokszor a központ munkatársai mennek el megvenni. Ugyanakkor a jobb állapotban lévő tartós gondozottjaik kiveszik a részüket a szálló csinosításából, valamint nagyon fegyelmezetten fizetik az ellátás havidíját.

Minden évben vannak ellátottjaik, akiknek sikerült munkát találni, de nagyon ritka, hogy az ilyenfajta kitörés tartós marad. Sokan pár, vagy akár öt év múlva, de visszatérnek - zárta gondolatait Kasziba Zsuzsanna.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva