Ha sokáig húzza a Grupo Milton a pécsi területek beépítését, kisajátítás lehet a válasz

2012. október 30. kedd 10:02

Ha sokáig húzza a Grupo Milton a pécsi területek beépítését, kisajátítás lehet a válasz

A válság az építőipart sem kímélte, Pécsett számos üres, beruházásra váró telek csúfítja a látványt. Hosszú ideje parlagon az orvostudományi kar előtti és az MSZP-székház mögötti terület - amelyen a tulajdonos kollégiumot akart kialakítani -, de a Magasház melletti téren és a volt Ifjúsági Ház környékén sem indult el a korábban eltervezett beruházás. Az önkormányzat végső esetben ki is sajátíthatja azt a telket vagy ingatlant, amelynek tulajdonosa nem teljesíti beépítési kötelezettségét.  


Immár hosszú ideje nem történt előrelépés azon az MSZP-székház mögötti, egykor a Lakits-laktanyának helyet adó területen, amely 2008-ban került a város stratégiai ingatlancsomagját is megvásárló Grupo Milton tulajdonába. A spanyol illetőségű társaság a szemben lévő orvoskaron tanuló hallgatók szüleinek pénztárcáit megcélozva igényes garzonlakások kialakításáról álmodozott - az álom azonban, úgy tűnik, elég hosszúra nyúlt...

Mit tehet az önkormányzat az ehhez hasonló területek felszámolása érdekében? - kérdeztük az illetékesektől.  

Lovász István, Pécs jegyzője a Pécsi Újság.hu érdeklődésére megerősítette, hogy az építési törvény megfogalmaz bizonyos kötelezettségeket a telektulajdonosok részére.

- Az önkormányzat a beépítetlen építési telkekre meghatározott időn belül építési kötelezettséget állapíthat meg. Ha ezt a tulajdonos nem teljesíti, akkor az önkormányzat kisajátíthatja a területet. Amennyiben a tulajdonos nem tudja teljesíteni, úgy kérésére az ingatlant ki kell sajátítani. Tudomásom szerint a pécsi közgyűlés még nem hozott ilyen hatósági határozatokat - közölte a jegyző.

Beépítés esetén viszont vannak olyan szabályozások, amelyek könnyített fizetési kondíciókat, kedvezményeket állapítanak meg.

- Amennyiben a tulajdonos négy éven belül elkezdi az építkezést legalább a helyi építési szabályzatban előírt beépíthetőség tíz százalékáig, akkor illetékkedvezményt kaphat. Ez vonatkozik olyan ingatlanforgalmazó társaságokra is, amelyek továbbértékesítés céljából vesznek meg ingatlanokat: ha két éven belül megtörténik az értékesítés, akkor kétszázalékos, kedvezményes illetékkulcs illeti meg őket.

Szintén létezik kedvezmény akkor is, ha a tulajdonos építési engedélyt kér a beépíthető telekre. Ebben az esetben az építkezés megkezdésének bejelentésétől számított öt éven belül használatbavételi engedélyt kell rá kérnie, ami további két évvel meghosszabbítható.

A Grupo Milton által tulajdonolt telkek esetében egyelőre nem történt semmilyen előrelépés, hiszen sem a volt Lakits-, sem a volt Áper laktanya helyén nem kezdődtek el a tervezett beruházások, ahogy a Magasház esetében sem. Ez utóbbi jövőjéről továbbra sincs döntés, a város a miniszterelnöki hivatal döntésére vár.

Archív képünkön a volt Áper-laktanya látható.

H. L. B.