Ha rendetlen, nem kapja a juttatást

2011. január 16. vasárnap 18:57

Ha rendetlen, nem kapja a juttatást
A 2011-es év átalakulást hozott a közfoglalkoztatási rendszerben is. Pécsett körülbelül 2500 közmunkás dolgozik, különböző munkakörökben, utcaseprőtől egészen az iskolai segítőig. A munka biztosítása jórészt állami támogatásból valósul meg, de az önkormányzatnak így is 15-20 millió forintjába kerül évente a rendszer fenntartása. Az idei évtől szigorodtak a feltételek, ugyanis a szociális ellátásban részesülőktől megvonják a támogatást, ha a számára kiutalt közmunkát nem fogadja el. Sőt, akkor is megvonható a pénz, ha a lakókörnyezetét nem tartja rendben.

A foglalkoztatási rendszer átalakításának egyik legfontosabb eleme, hogy januártól az állam döntően a rövidebb idejű, négyórás munkaidőt preferálja.

- Az erre való átállás terhet jelent a foglalkoztató intézményeknek, de a tartósan munkát keresők számára ez a rendszer hatékonyabb, hiszen az évek óta munkanélküli embereket nehéz bevonni a napi nyolcórás foglalkoztatásba - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Moór Eszter, a város Népjóléti Bizottságának elnöke.

Pécsett egy évben körülbelül 2500 közfoglalkoztatott dolgozik. A nagyjából száz pécsi foglalkoztató közt találunk városi intézményeket, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat és civil szervezeteket is. A többség minimálbért, azaz nettó hatvanezer forint körüli fizetést kap.

A költségekkel kapcsolatban Moór Eszter elmondta: a közfoglalkoztatás költségének öt százalékát kell állnia az önkormányzatnak, ez Pécs esetében körülbelül 15-20 milliót jelent évente.

A szociális ellátásra jogosultság feltételei is változtak január elsejétől.

- Megszűnt, hogy az eggyel alacsonyabb végzettséget igénylő munkát a járadék folyósításához el kell vállalni. Ez azokra az emberekre vonatkozik, akik olyan alacsony jövedelemmel rendelkeznek, hogy a megélhetésüket nem tudják biztosítani - mondta Moór Eszter.

A foglalkoztatási törvény szerinti ellátásokban (például a rendelkezésre állási támogatás esetében) viszont megmaradt a korábbi szabályozás. Így tehát egy felsőfokú végzettséggel rendelkező embernek az érettségit igénylő munkát is el kell fogadnia, ha továbbra is szeretné kapni a támogatást.

A másik szigorítás az egykori "tiszta udvar, rendes ház" mozgalom mintájára létrejött szabályozás. Ennek értelmében, ha az illető nem tartja rendben lakókörnyezetét, megvonható tőle a szociális juttatás. Moór Eszter ugyanakkor hangsúlyozta: elsősorban nem a büntetés, hanem a segítségnyújtás a város célja, így ha igénylik, az önkormányzat eszközökkel vagy munkaerővel tudja segíteni a rendrakást.

Palotás P. - Fotó: Kováts Judit