Ha most lenne az önkormányzati, 11-8-ra nyerne "csak" a Fidesz - Kertvárosban rendesen leégett

2014. április 16. szerda 23:15

Ha most lenne az önkormányzati, 11-8-ra nyerne

A pécsi szavazókörök többségében a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek a múlt vasárnap rendezett országgyűlési választásokon. Ha hasonlóan voksolna a város az őszi helyhatósági választásokon, a tizenkilenc választókerületből tizenegyben nyernének a fideszes, nyolcban a baloldali pártszövetség jelöltjei. A jelenleg érvényes városházi fideszes kétharmadnak tehát ősszel feltehetően vége. 

A pécsi szavazókörök eredményeit ezúttal az ősszel esedékes helyhatósági választásokra gondolva összesítettük. 

Ami a nyár után esedékes polgármester-választást illeti: összességében alig több, mint háromezer szavazattal dőlt el a Fidesz-KDNP jelöltjeinek javára a verseny a pécsi szavazókörökben. A 149 szavazókörből közül 58-ban a baloldali pártszövetség jelöltjei nyertek, 91-ben a fideszesek.

A pécsi közgyűlés 27 városatyából áll, közülük tizenkilencen egyéni választókerületekből, nyolcan kompenzációs listáról kerülhetnek be a városházára. 

Ez volt a végeredmény 2010-ben

Négy éve a pécsi önkormányzati voksolást a Fideszt nyerte, méghozzá nagyon, mind a 19 egyéni választókerületben győztek a párt jelöltjei. 

Kompenzációs listáról az MSZP négy, a Jobbik és az LMP két-két indulója szerzett közgyűlési mandátumot.
A polgármester-választást Páva Zsolt nyerte meg (68, 58%) a szocialista Meixner András (18, 74%) előtt.

Amennyiben hasonlóan voksolnak ősszel a választók, mint múlt vasárnap, a Fidesz győzelme korántsem lenne olyan biztos, mint négy éve. A pécsi egyéni választókerületekből tizenegyet nyernének meg a Fidesz jelöltjei, nyolcat a baloldali pártszövetségé. Más párt nem szólna bele a versengésbe, listán viszont a Jobbik és feltehetően az LMP is szerezne mandátumot. 

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP formáció különösen a kertvárosi és az uránvárosi szavazókörökben teljesített jól. Utóbbiban ráadásul egy komlói politikust indított a baloldali blokk, nem is pécsit.

Persze az, hogy hogyan alakul a választás kimenetele ősszel, még nagyon sok mindentől függ, az április 6-án leadott szavazatok így ebből a szempontból csupán jelzésértékűek.

Többek között azóta máris látszik, hogy a baloldali pártszövetség eddigi formájában feltehetőleg kimúlt, s kérdés, hogy tagjai önállóan hogyan lesznek képesek szerepelni.

P. Zs.