Ha a szomszéd sem vállalja - Amíg vakációzunk, kedvenceink is nyaralhatnak a pécsi cicapanzióban

2016. augusztus 23. kedd 08:53

Ha a szomszéd sem vállalja - Amíg vakációzunk, kedvenceink is nyaralhatnak a pécsi cicapanzióban

Bár a kis kedvencek rendre képesek egy kis örömöt csempészni hétköznapjainkba, néha nagy fejtörést tudnak okozni - például, ha nyaralni mennénk vagy a költözés kellős közepén állunk és valahová el kellene helyezni  az állatot. A macskásoknak nem kell emiatt aggódniuk, a pécsi cicapanzióban bármeddig megszállhatnak a négylábú családtagok.

Bármennyire is szeretjük házi kedvenceinket, néha bizony "útban lehetnek", például ha elutazunk, külföldre megyünk dolgozni, vagy éppen költözünk és a nagy káoszban az az egyik legnagyobb probléma, hogy mi legyen az állattal, amíg mi egy ideig nem tudunk vele teljes mértékben foglalkozni. Ha a rokonok nem szívlelik, ismerősök, barátok nem tudják befogadni, de még a szomszéd sem vállalja el, hogy időnként ránéz kedvencünkre, megoldást jelenthet egy állatpanzió.

- Egyszer mi is bajban voltunk, nem tudtuk hová tenni a cicánkat és arról beszélgettünk, hogy mások vajon ezt hogyan oldják meg - mesélt a kezdetekről Varga Erika, a pécsi cicapanzió vezetője. - Egy kétszintes családi házban lakunk, az alsó szint teljesen üres volt, és akkor arra gondoltam, mi lenne, ha nyitnánk egy panziót, itt Pécsett.

Mit és mennyiért?

Az alapdíj 990 forint egy napra egy cicára, ebben az esetben a gazdinak almot és eledelt is kell hozni az állattal együtt. Ha 1200 forintot fizet, az almot a panzió állja, 1400 forintért viszont teljes ellátásban részesülhet a kis kedvenc. Mozgásérzékeny cicákat meg is sétáltatnak az udvaron, ha van saját póráza és hámja, ebben az esetben 400 forintot kell fizetni alkalmanként. Hosszabb táv esetén autóval is eljuthat egyik helyről a másikra, a cicataxi 1000 forintot kér egy útra. 

Mostanra már egy éve sikeresen üzemel a ház alsó szintjén, ahol kétszintes kennelek várják az itt vakációzó macskákat. Mindenkinek megvan a saját helye, ahol kénye, kedve szerint elbújhat, pihenhet vagy éppen játszhat. Amelyik kicsit aktívabb és jobban szeret ugrálni, vagy ha egy helyről érkeznek többen, nagyobb kennelt kaphatnak. Felváltva szabadon is lehetnek, ha pedig jól kijönnek egymással, akkor együtt is játszhatnak. Ugyanis mára már nem ritka, hogy egyszerre akár tíz macska is vendégeskedik a panzióban.

Mielőtt a cica nyaralni megy...

A panzióba kizárólag szobatiszta cicát fogadnak be. Alapszabály, hogy az állatnak érvényes oltási könyvvel kell rendelkeznie, legalább két hét, de legfeljebb egy éven belüli oltásokkal. Kandúrok esetében kötelező az ivartalanítás. Az egyedi igényeket a macskák tartásával kapcsolatban természetesen figyelembe veszik. 

- Négy kennellel indultunk, most tíz helyünk van - mondta Varga Erika. - Tavaly karácsonykor láttam azt, hogy bővítenünk kell, mert egyre többen jönnek a cicájukkal. Leginkább a nyári, karácsonyi szezonban vannak a legtöbben, amikor a gazdik elutaznak. Van, hogy csak három napra, de külföldi utazások miatt nem ritka, hogy két-három hétre hozzák a cicát, sőt olyan is volt, aki majdnem három hónapig hagyta itt költözés miatt.

Akár rövidebb, akár hosszabb időre küldik kényszer vakációra a négylábúakat, előbb-utóbb meg kell barátkozniuk az új, ideiglenes otthonukkal. A panzió vezetője elmondta, hogy a macskák nagyon könnyen tudnak alkalmazkodni az új helyekhez, különösen fiatalok, akik akár pillanatok alatt megszokják. Valamelyik azonnal játszik és nem zavarja, hogy idegen helyen van, valamelyiknél viszont akár két napba is telik, mire megszokja a környezetét, idősebbeknél ez több idő is lehet. Azonban eddig még nem volt példa arra, hogy a cica ne rázódott volna bele előbb-vagy utóbb az ottani életbe. Persze ebben nagy segítségükre van a panziót üzemeltető család figyelmes és odaadó munkája.

- Nagyon sokat vagyok velük, lényegében az a fontos, hogy megszokják a hangomat, a zajokat. Figyelem őket, próbálok minél gyorsabban a közelükbe férkőzni, hogy hagyják, hogy simogassam őket, majd szép lassan hozzám szokjanak - magyarázta Varga Erika. - Igyekszünk nyugodt légkört teremteni, például agresszív állatot nem fogadunk be, mert az a többit is stresszelni fogja.

Mint elmondta, a cicákkal sokat kell foglalkozni, mert ők nem bírják annyira a bezártságot sem. Ezért figyelni kell őket, hogy az ember minél gyorsabban kiismerje őket, hogy mi a legjobb neki.

Mivel a család nagy cicarajongó, ezért egyáltalán nem bánják, hogy olykor tíz macskával kell megosztaniuk a házat, hiszen szeretnek velük foglalkozni. Annál kevésbé örül az idegeneknek a család saját kedvence, aki egyáltalán nem szereti a többieket, hiába próbálták többször is összebarátkoztatni velük. Hiába, csak egy cica lehet örökös családtag a panzióban. 

Kiss Alexandra - Fotó: Kálmándy Ferenc