Győr, Fehérvár és Miskolc is érdeklődik a pánikgombos pécsi mobil applikáció iránt

2015. március 29. vasárnap 20:40

Győr, Fehérvár és Miskolc is érdeklődik a pánikgombos pécsi mobil applikáció iránt

Tavaly november óta élesben működik a Városvédő elnevezésű mobil applikáció, amelyet az erőszakos bűnesetek megelőzése érdekében fejlesztett ki egy pécsi cég. Az ötletgazda Rózsavölgyi Péter (képünkön) szerint már több megyeszékhely, köztük Miskolc, Győr és Székesfehérvár is érdeklődik a rendszer iránt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a pécsi önkormányzat megrendelésére elkészült egy olyan, okostelefonokra szánt alkalmazás, amelynek segítségével riaszthatóak a közterület-felügyelők, illetve a rendőrök (az applikáció működésének mikéntjéről lásd keretes írásunkat - a szerk.). Hírportálunk úgy tudja, olyan valós vészjelzés - amelyre eredetileg a programot kitalálták - szerencsére még nem érkezett a közterület-felügyelet diszpécserközpontjába, pedig több mint kétezren telepítették az alkalmazást.

Rózsavölgyi Péter, az NRG Media Kft. kereskedelmi igazgatója a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, nagyon sok jelzést viszont azért kapnak a közteresek, mert az applikációt újonnan letöltők élesben próbálgatják azt. Ezért - tette hozzá - az új felhasználóknak már teszt-módban indul az alkalmazás, amelyet majd maguk állíthatnak át később élesre, így elkerülhetővé válnak a fölösleges riasztások.

A fejlesztő szerint folyamatosan igazodnak a felhasználói igényekhez, tapasztalatokhoz, emellett azonban gyakran tévhiteket is el kell oszlatniuk az applikációval kapcsolatban:

- Főleg a fiataloktól kapjuk azt a kritikát, miszerint ez egy megfigyelő program és azért nem használják, mert nem akarják, hogy mások lássák, éppen merre vannak. Erről szó sincs. A felhasználó maga dönt, hogy úgy használja az alkalmazást, hogy látszik-e benne a pozíciója. Ez csak azoknál elérhető, akiknek a felhasználó előzetesen megadta, például barátjánál, barátnőjénél vagy szüleinél. Úgy is lehet használni a programot, hogy csak akkor látszik a pozíció, ha valaki riasztást indít - így a fejlesztő.

Ugyanakkor nemcsak a felhasználók oldaláról érkeznek visszajelzések. Rózsavölgyi Péter kiemelte, a rendőrség felől érkezett egy olyan igény, miszerint legyen lehetőség fénykép feltöltésére is, így az egyenruhások tudják, hogy kit kell keresni.

Egy gombnyomás és úton a segítség

A Városvédő nevű program GPS-es helymeghatározásra épül, és azoknak ajánlják, akik veszélyben érzik magukat, de telefonálásra nincs lehetőségük. Egyetlen gombnyomással elküldhető a telefon helyét is tartalmazó vészjelzés, amelyet a Pécsi Közterület-felügyelet diszpécserközpontjában fogadnak. Ezután az operátor felhívja a jelzést adó készüléket, hogy több információt kapjon, ha pedig nem tud kapcsolatot létesíteni, a helyszínre vezényli a hatóság, illetve a rendőrség munkatársait.

Rózsavölgyi szerint rövid időn belül újabb kampányt indítanak, az iskolákban, valamint szórakozó- és vendéglátóhelyeken is, hogy minél többen ismerhessék meg és használják a Városvédőt, amelynek ezáltal nagyobb visszatartó ereje lehet a bűnelkövetők körében. A fejlesztő kérdésünkre úgy válaszolt, akkor lenne elégedett, ha elérné az ötezret az aktív felhasználók száma.

Úgy tűnik a pécsi kezdeményezésre több hazai nagyváros is ráharapott: az applikáció ötletgazdája elmondta, jelenleg Miskolccal, Győrrel és Székesfehérvár vezetésével is tárgyalnak a rendszer ottani bevezetéséről. Az Android és iOS operációs rendszerek mellett hamarosan Windows telefonokra is letölthető lesz az applikáció.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük a városházát is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amint megérkeznek, frissítjük írásunkat.

Az alkalmazást innen töltheti le telefonjára.

Balikó Gergő - Fotó: Kálmándy Ferenc