Gyermekprostitúció: Pécsett is vannak, akiket utcára kényszerítenek a körülmények

2015. június 27. szombat 07:08

Gyermekprostitúció: Pécsett is vannak, akiket utcára kényszerítenek a körülmények

Az elmúlt években a szociális szakemberek több alkalommal is találkoztak olyan gyerekekkel Pécsett, akiket prostitúcióba sodortak a körülmények. Az érintettek általában kapcsolatba kerülnek a gyermekvédelmi intézményekkel, ám a speciális ellátáshoz nem adottak a feltételek. A fiatalkori prostitúció mögött számos probléma és kockázati tényező húzódik.

A Büntető Törvénykönyv szerint akár három év szabadságvesztésre is ítélhető, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójából haszonszerzésre törekszik, vagy a „szexuális cselekményért ellenszolgáltatást nyújt". Sajnos úgy tűnik, a börtönnel való fenyegetés egyeseket nem tart vissza az egyik legvisszataszítóbb bűncselekmény elkövetésétől. A korábbi években egy olyan eset is borzolta a kedélyeket, amikor egy pécsi asszony a kilencéves (!) lányát kényszerítette prostitúcióra.

- Nem állítom, hogy tömegesen fordul elő, de sajnos több alkalommal is találkoztunk ezzel a jelenséggel Pécsett, előfordultak olyan gyermekvédelmi ügyek, amelyekből következtetni lehetett erre - mondta Máté Zsolt, az INDIT Közalapítvány Szenvedélybetegek Integrált Alacsonyküszöbű Szolgálatának szakmai vezetője.

Mint fogalmazott, a gyermekprostitúció rendkívül bonyolult probléma, amelynek hátterében több tényező húzódik.

A rendőrség megelőzné

A Pécsi Rendőrkapitányság úgy tájékoztatta hírportálunkat, hogy jelenleg nem folytatnak, sőt az elmúlt két-három évben nem is indult büntetőeljárás gyermekprostitúció ügyében. Hangsúlyozták, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tevékenysége közül a „Biztos, hogy ezt akarod?" címet viselő áldozatvédelmi program foglalkozik a prostitúció megelőzésével, illetve ez kiegészült a külföldi munkavállalás veszélyeiről szóló tájékoztatóval.
Megtudtuk, a program részeként a tájékoztató előadások mellett a rendőrség rendszeresen ellenőrzi az utak melletti prostitúciós tevékenységet.

- A családi diszfunkciók, mint például az elhanyagolás, erőszakos nevelés, vagy a rendszeres fizikai agresszió bizonyosan okolhatók azért, hogy egyesek ilyen helyzetbe sodródnak. E mellett a szegénység, az alacsony iskolázottság, a serdülőkori mentálhigiénés problémák, a drog- vagy alkoholhasználat és a párkapcsolati erőszak is ide sorolható - magyarázta.

A szakember leszögezte, az érintett fiatalok esetében szó sincs tudatos választásról, inkább rossz döntések sorozatáról beszélhetünk. Esetükben jellemző, hogy olyan családban nevelkednek, ahol a szülői készségek alacsony szintűek, így a gyerekek nem kapnak elég figyelmet, törődést.

- Az, aki gyermekként hosszabb rövidebb ideig prostituáltként tevékenykedik, nem csak nehezen gyógyítható betegségekkel fertőződhet. Ők gyakran emberkereskedelem áldozatává válnak, szenvedélybetegségben szenvednek és súlyos lelki traumákat élnek át, amelyek egész későbbi életükre negatív hatással lehet - fogalmazott.

Máté Zsolt szerint általános, összehangolt gyermekvédelmi stratégiát igényelne a probléma megoldása, illetve megelőzése, amelybe több szereplőt is be kell vonni.

- Jellemző helyzet, hogy a gyermekotthonokból a családjukból kiemelt, nehezen kezelhető, kötődési problémákkal küzdő kamaszlányok állandóan elszöknek. A prostitúcióban érintettek tehát kapcsolatba kerülnek az intézményekkel, de egy átlagosnak nevezhető gyermekotthon nem képes ezeket a kihívásokat kezelni.

Hozzátette: súlyos mentális, szociális problémákkal küzdő fiatalokról van szó, akik speciális ellátást, gyakran hosszú terápiát igényelnek. Sajnos ehhez csak nagyon kevés esetben adottak a lehetőségek.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc