Gyermekotthon: vizsgálat és...

2010. február 24. szerda 16:20

Gyermekotthon: vizsgálat és...
Április 30-áig kell megvizsgálni, hogy átadható-e a Pécsi Gyermekotthon a megyei önkormányzatnak - erről döntött a pécsi közgyűlés. A Népjóléti Bizottság elnöke szerint meg kell nézni, hogy melyik fenntartó esetében költséghatékonyabb a működtetés.

Politikusok vizsgálják a gyermekotthont?

A közelmúltban országos visszhangot váltott ki a pécsi gyermekotthonban kirobbant megrontási ügy, amelyben egy gondozott azzal vádolta nevelőjét, hogy szexuálisan zaklatta azt a gyermekkorú kislányt, akit a gyanú szerint valójában ő rontott meg. A gyermekotthon igazgatója saját hatáskörben vizsgálta ki az esetet, de nem tett feljelentést a rendőrségen, ami az intézményben élő gyermekek hivatalos gyámjaként kötelessége lett volna - mondta el Mindum Károly, önkormányzati képviselő. Hozzátette, bár a belső vizsgálat alapján a nevelő ártatlannak bizonyult, az, hogy ilyen hírek láttak napvilágot, azt jelenti, lehet valami alapja az ügynek. A képviselő ezért indítványozta, hogy egy politikai testület vizsgálja ki az esetet. Arra keresnék a választ, hogy az igazgató helyesen járt-e el, amikor saját hatáskörben indított vizsgálatot, ez a vizsgálat szabályszerűen zajlott-e le és milyen megállapításra jutott. A vizsgálóbizottságra tett javaslatot Páva Zsolt polgármester is elfogadta, de a testület még nem ült össze. Platthy István igazgató az ellenőrzés hírére reagálva munkatársunknak azt mondta, valóban nem tett feljelentést, mert a belső vizsgálat megállapította a nevelő ártatlanságát, ugyanakkor feljelentette a vádaskodó gondozottat, aki ellen a nyomozás eredményeként vádemeléssel élt az ügyészségen a rendőrség.

A gyermekotthonokban élő pécsi gyerekek 50 százalékának gondozását a megyei gyermekvédelmi rendszer végzi, így született az a közgyűlési határozat, amely kimondja, meg kell vizsgálni a pécsi gyermekotthon megyei önkormányzati integrációjának lehetőségeit.

- Egyelőre csak osztályvezetői szinten zajlik az egyeztetés, amely tulajdonképpen a legelején tart - jelezte Csizi Péter, a Népjóléti Bizottság elnöke. - Mindenképpen választ szeretnénk kapni arra a kérdésre, hogy átadható-e a gyermekotthon a megyei önkormányzatnak úgy, hogy a szakmai munka nem sérüljön, de a rendszer a jelenleginél gazdaságosabban és hatékonyabban legyen működtethető.

Így például több gyermekotthont működtet a megyei önkormányzat is, miközben sem a megyei, sem a városi fenntartású intézmények nincsenek teljes létszámra feltöltve.

Félő azonban, vélik gyermekvédelemben dolgozó szakemberek, hogy egy esetleges átadást követően a megyei önkormányzat a saját fenntartású vidéki intézményeibe vinné a pécsi gyerekeket, amivel nehezebbé válna a vér szerinti kapcsolattartás lehetősége. Ha pedig a gyermekotthon megyéhez kerülne, megszűnne az intézmény önállósága, ami egyben a fél évszázados haladó szellemű tradícióink megszűnését is jelentené.

Ráadásul az „üzlet" csak a megyének lenne jó, vélik, hiszen azzal, hogy az otthont a város átadná, még nem szűnne meg az intézmény finanszírozásának kötelezettsége, ami a megyei jogú városi státuszból adódik, vagyis Pécsnek továbbra is fizetnie kellene a működtetést, miközben a gyermekotthon a megyéé lenne.

Tartanak attól is, hogy a pécsi otthon 42 dolgozójának egy része utcára kerülhet, ha az intézmény a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ rendszerébe tagozódik be.



Marton Ferenc - Fotó: Kováts Judit