Gyalázat: 5200 pécsi kisgyereknek nem jut meleg étel ezen a nyáron

2011. június 02. csütörtök 18:35

Gyalázat: 5200 pécsi kisgyereknek nem jut meleg étel ezen a nyáron

A gyermekétkeztetés szempontjából a nyár kritikus időszak, hiszen sok, szegény családból származó kisdiák csak az iskolában jut meleg ételhez. Az önkormányzat felmérése szerint Pécsett 6200 rászoruló gyermek él, közülük azonban csak ezer főnek tud napi egyszeri meleg étkezést biztosítani a város. A támogatásról lecsúszó ezrek csak a civil szervezetek - vagy adott esetben egy bank segítségében bízhatnak, ám így is sokan meleg étel nélkül maradnak.

A közgyűlés döntése értelmében idén összesen nagyjából 16,5 millió forintot fordít az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő általános iskolások nyári étkeztetésére.

Ide utalhat, aki segíteni tud

Gyermekétkeztetési Alapítvány: 10300002-10350923-49020011;
Minden gyermek lakjon jól: 11794008-20534156-00000000.
(A civil szervezetek mellett az egyik bank is hozzájárul a pécsi gyermekétkeztetéshez. A Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Program tagjainak kártyahasználata után elkülönített száz forintokból harminc pécsi gyermek hat hónapon keresztül kap ételt hétvégére, és a nyári szünet idejére. A kiosztást az Esztergár Lajos Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat végzi meszesi és kertvárosi egységében.)

 

A korábbi évekhez hasonlóan a gyerekek, lakóhelyüktől függően, a TÁSI-ba, az Anikó Utcai Iskolába, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő menzába járnak majd enni.

A májusban elvégzett felmérés alapján Pécsett 6199 rászoruló kisdiák él, ám a fent említett összegből mindössze ezer diák számára tud meleg ebédet biztosítani a város június 16-tól augusztus 17-ig. Az érintettek a Területi Szociális Központtól értesítőt kapnak, a jelentkezéseket pedig érkezési sorrendben fogadják - érdemes tehát sietni.

A városi étkeztetésből kimaradó 5200 nebuló már csak a civil szervezetek segítségében bízhat, az egyesületek munkája ellenére sem jut mindenki asztalára meleg étel.

- A Mindenki Ebédel elnevezésű programunk idén Pécsett is beindul, ennek keretében harminc gyermek hétvégi, illetve szünidei ellátását tudjuk biztosítani - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Kromek Henriett, a Gyermekétkeztetési Alapítvány programvezetője.

A szervezet június 22-én nagyszabású rendezvényt tart városunkban.

- A belvárosban sportolók, színészek segítségével szeretnénk népszerűsíteni az adományozást, illetve ekkor adunk át alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat, mintegy száz családnak - mondta az alapítvány munkatársa.

A Pécsi Jótékony Nőegylet az idei tanévben százhúsz rászoruló diák iskolai étkeztetését állja a Nekem nincs ebédem program keretein belül. Mint azt Kittkáné Bódi Katalin, az egyesület vezetője a Pécsi Újságnak mondta, a diákok számára a nőegylet befizeti a szükséges összeget az iskolai menzán, a nyári időszakban azonban nem tudnak segíteni a tanulók ételhez juttatásában.

A városi közétkeztetésből kimaradt ezrek ellátásához a civil szervezetek önmagukban kevesek, a nőegylet vezetője szerint középtávon csak munkahelyteremtéssel oldható meg a probléma.


Képünk
illusztráció.


FRISSÍTVE:

Péntek délben az alábbiakban reagált az illetékes városházi osztály a fentiekre:

"A cikkben jelzett 6200 rászoruló gyermek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számát jelenti. Az, hogy valaki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, nem jelenti azt, hogy a nyári időszakban éhezik, illetve, hogy a szülő egyáltalán igényli a nyári gyermekétkeztetést.

A 6200 rászorulóból 1248 gyermek 0-tól 6 éves korú, akiknek az étkeztetése otthon, bölcsödében illetve óvodában biztosított a nyári időszakban is. 663 fiatal kedvezményben részesülő már 18 év feletti, akik felsőfokú tanulmányaik mellett kapják az ellátást.

A Szivárvány Gyerekházban is biztosított, várhatóan naponta 100-130 gyermeknek (3600 gyermek egész nyárra) az ellátása a nyári napközi keretén belül.

Az előző években is hasonló számban részesültek nyári gyermekétkeztetésben a gyermekek, tavaly 1398 kapott ebédet. A jelenlegi gazdasági helyzetben a pécsi önkormányzat annak ellenére, hogy nem kötelező önkormányzati feladatat a nyári gyermekétkeztetés biztosítja a rászoruló gyermekek étkeztetését.

Az állam nyújtotta lehetőséghez azonnal csatlakozott és 1000 gyermek számára 13.986.000,-Ft-ot biztosít, a feladat ellátásához. 4 helyszínen történik az étkeztetés, a négy városrészben. Kertvárosban az Anikó Utcai Általános Iskolában, Uránvárosban a TÁSI-ban, Meszesen a Budai Városkapu Általános Iskolában, a Belvárosban pedig a Ételvarázs főzőkonyhán a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Mindezek mellett a civil kezdeményezésekhez is évek óta sikeresen csatlakozik az önkományzat. Ennek keretében 30 gyermek számára megoldott az étkezés hétvégén és a nyári szünet idejére a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) és a Raiffeisen Bank által biztosított „Mindenki ebédel" programnak köszönhetően. E mellett 100 család részesülhet 10-15 kg-os tartós élelmiszercsomagban a GYEA és az Impact Works Kft. segítségével.

Idén közel kétszer annyi rászoruló számára pályázta meg az önkormányzat az EU élelmiszersegély programban való részvételt. Tavalyi évben ez a típusú segítség 2X15 tonna tartós élelmiszert jelentett, amit 2000 rászoruló család részére tudtunk kiosztani. Az idei első osztás július első hetében várható."

Palotás P. Fotó: Dittrich Éva