"Gyakorlatilag ehetetlen" - A Hungast ellen szervez tüntetést a Széchenyi térre egy családapa

2013. február 14. csütörtök 17:16

Nemrég jelent meg a legnépszerűbb közösségi oldalon egy pécsi családapa felhívása, amelyben a helyi közétkeztetést végző Hungast Dél-Magyarország Kft. elleni demonstrációra szólít fel. Mézes Gergely (képünkön) a Pécsi Újságnak azt mondta, hogy fia osztályában a tanulók kétharmada otthonról hozott meleg ételt eszik, mivel a menzakoszt szerintük "gyakorlatilag ehetetlen". Az apa március 29-re hirdetett tüntetést a Széchenyi térre a szolgáltató ellen, a megmozdulásra a hasonló gonddal küzdő szülőket várja.

Mézes Gergely kisfia egy belvárosi általános iskolába jár. Idén januártól otthonról vitt melegételt eszik az intézményben, amit a konyhai dolgozók vagy a tanárok melegítenek meg az ebédszünetben. Nincs egyedül, az osztály kétharmada ugyancsak házi kosztot fogyaszt.

- A fiam január óta minden nap a tanterem ablakában tárolja az itthonról vitt élelmet. Elég furcsa lesz, amikor tavasszal esetleg minden gyerek szalmonella-fertőzést fog kapni a felmelegített étel miatt - mondja. Szerint gyermeke nem válogatós, amit az is jelez, hogy az egész iskola fel van háborodva a silány menzakoszt miatt.

A kerekesszékes apának van összehasonlítási alapja, hiszen sajnos sokszor fordul meg kórházban, tudja, hogy milyen a kórházi menü.

- Nyilván nem arra számítok, hogy háromféle ajánlatból válasszon a gyerek és döntsön arról, hogy csülköt egyen vagy cigánypecsenyét.

A közétkeztetés színvonalának romlása nagyon érezhető - legalábbis az érintett iskolában, hiszen az intézmény korábban „elég jó minőségű" menzát tudott biztosítani, minden nap kétféle második fogásból választhattak a nebulók. Nemigen fordult elő, hogy a gyerekek ne tudtak volna választani a két étel között.

Mézes Gergely még nem kereste meg sem a közétkeztetést végző társaságot, sem az önkormányzatot, mondván, addig nincs értelme bárminemű színvonalemelés szorgalmazásának, amíg csak páran érzik azt, hogy változtatni kellene.

- Sokkal többen kellene lennünk. Pillanatnyilag mintegy nyolcvanan jelezték részvételi szándékukat a közösségi oldalon. Azoknak a családanyáknak és -apáknak, akik a pécsi közétkeztetés színvonalát bírálják, nyilván nem feltétlenül van idejük arra, hogy az én ötleteimmel foglalkozzanak. De még másfél hónap áll rendelkezésre, hogy minél többen csatlakozzanak - fogalmazott az apa, aki semmilyen politikai formációval nem tart kapcsolatot, s nincs gyakorlata a civil kezdeményezésekben való részvételt illetően sem.

S mit vár a demonstrációtól?

- Szerintem vihar lesz egy kanál vízben, de reménykedem, hátha egyszer valaki meghallja, hogy nem lehet úgy leszerződni senkivel, hogy sok pénzt keressen azáltal, ha rossz ételeket ad a gyerekeknek.

H. L. B. - Fotó: FB